Rokotettavista ikäryhmistä yli 80 prosenttia saanut ensimmäisen annoksen - nuorten aikuisten rokotustahdissa vaihtelua kunnittain

Julkaisuajankohta 27.8.2021

Rokotusten edistymisestä kertova infografiikka.

Rokotettavista ikäryhmistä eli yli 12-vuotiaista yli 80 prosenttia on nyt saanut ensimmäisen koronarokotuksen ja 55 prosenttia myös toisen annoksen. Yhteensä ensimmäisen rokotuksen saaneita on nyt noin 4 miljoonaa ja toisen annoksen saaneita on puolestaan noin 2,7 miljoonaa. 

”Erityisen ilahduttavaa on se, että 12–15-vuotiaiden rokotukset ovat edenneet nopeasti. Nyt jo puolet tästä ikäryhmästä on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio

Alle 40-vuotiaiden tulisi yhä aktiivisesti ottaa koronarokotteita

Rokotuskattavuus on edennyt erinomaiseksi 50–59-vuotiaiden ja 60–69-vuotiaiden ikäryhmissä. 50-vuotiaiden ikäryhmästä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo lähes 90 prosenttia ja 60-vuotiaiden ryhmästä yli 90 prosenttia.

Sen sijaan etenkin alle 40-vuotiaiden tulisi yhä aktiivisesti ottaa ensimmäisiä koronarokotteita. 

”Tällä hetkellä on nähtävissä, että nuorten aikuisten rokotustahti on hidastunut. Kaikkiaan 16–29-vuotiaista 70 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen, mutta nuorten aikuisten kohdalla rokotusten etenemisessä on paljon vaihtelua eri kuntien välillä”, Kontio kertoo.

”Kunnissa rokotusten hakeminen pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi. Keinoina on ollut lisätä mahdollisuuksia ottaa koronarokote ilman ajanvarausta ja lisätä rokotuspaikkoja.”

Maahan saapunut runsaasti rokotteita – rokotusvälin lyhentäminen 8 viikkoon helpottunut

Tällä viikolla maahan saapui ennätysmäärä rokotteita eli jopa noin 590 000 annosta. Seuraavina viikkoina rokotteita saadaan arvion mukaan 225 000 annoksen viikkotahdilla.

”Koronarokotteita on nyt saapunut maahan erittäin hyvin, joten samaan aikaan voidaan rokottaa sekä ensimmäisen annoksen haluavia että toisen annoksen saajia. Nykyisessä tilanteessa pystytäänkin kunnissa paremmin lyhentämään annosten antamisen väliä 12:sta 8 viikkoon. Näin kahden annoksen tarjoaman paremman suojan saa nopeammin, mikä on tärkeää nyt kun herkästi tarttuva deltamuunnos on valtavirus Suomessa”, kertoo Kontio. 

Lisätietoja:

Mia Kontio
johtava asiantuntija
THL
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi rokotukset - thlfi