Ruokavirasto aloittaa raivotaudin syöttirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalle – vältä syöttirokotteisiin koskemista
Rabieksen, eli eläinten raivotaudin, syöttirokotteiden lentolevitykset käynnistyvät Suomen kaakkoisrajalla 13.9.2024. Lentolevitykset jatkuvat aloituspäivästä noin kuukauden ajan. Levitysten tavoitteena on estää luonnonvaraisilla eläimillä esiintyvän raivotaudin leviäminen Suomeen.
Rokotteet levitetään kaakkoisrajalle noin 40 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka ulottuu Tohmajärveltä Virolahdelle, sekä 20 kilometrin levyiselle vyöhykkeelle, joka kulkee etelärannikkoa pitkin itärajalta Pyhtäälle.
Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 senttimetrin kokoisia ja noin 30 gramman painoisia, voimakkaasti kalauutteelta haisevia ruskeita paloja. Niiden pudottamista pihoille, asutuskeskuksiin ja vesistöihin vältetään.
Maastossa löydettyihin syöttirokotteisiin ei pidä koskea. Asutuksen lähelle pudonneet rokotteet on kuitenkin hyvä suojakäsineitä käyttäen siirtää metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan, jotta lapset tai koirat eivät koskisi niihin.
Jos syötin sisällä olevaa rokoteliuosta joutuu suun, nenän tai silmien limakalvoille, tulee kohdat huuhdella heti runsaalla vedellä vähintään 15 minuutin ajan. Jos rokoteliuosta joutuu avohaavoihin tai rikkinäiselle iholle, tulee haavat pestä runsaalla vedellä ja saippualla vähintään 15 minuutin ajan ja puhdistaa 70 prosentin alkoholilla, esimerkiksi käsihuuhteella. Tämän jälkeen on otettava yhteyttä terveyskeskukseen.
Ihmisten rabiesepäilyilmoitukset ovat lisääntyneet Suomessa vuodesta 2007. Vuosina 2014–2023 rabiesepäilyjä raportoitiin vuosittain n. 80. Syöttirokotealtistuksia raportoitiin yhteensä 7.
Lisätiedot
Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitykset käynnistyvät kaakkoisrajalla (Ruokavirasto)
Toimenpideohje ihmisen rabiestartuntojen torjumiseksi (THL)
Ruska Rimhanen-Finne
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected]