Hyppää sisältöön

Sähkösavukkeiden kokeilu on yleistynyt erityisesti tytöillä, jotka eivät tupakoi

Julkaisuajankohta 28.5.2025 8.05
Tyyppi:Uutinen

Sähkösavukkeet ja nikotiinipussit olivat yleisimmin käytetyt tupakka- ja nikotiinituotteet yhdeksäsluokkalaisilla nuorilla vuonna 2024. Sähkösavukkeiden viime 30 päivän aikainen käyttö yleistyi nuorilla viime vuonna 21 prosenttiin. Vuonna 2019 käyttäjiä oli seitsemän prosenttia.

Tytöistä, jotka eivät olleet koskaan polttaneet tupakkaa,18 prosenttia oli kokeillut sähkösavukkeita vuonna 2024. Heidän osuutensa oli kasvanut 13 prosenttiyksikköä vuodesta 2019. Tupakoimattomilla pojilla puolestaan sähkösavukkeiden kokeilu väheni samalla aikavälillä 21 prosentista 14 prosenttiin.

Sähkösavukkeita kokeilleista nuorista lähes puolet ei ollut polttanut tupakkaa.

Nikotiinipusseja 30 viime päivän aikana oli käyttänyt 20 prosenttia pojista ja 10 prosenttia tytöistä.

”Tulokset osoittavat, että uudet nikotiinituotteet houkuttelevat myös nuoria, jotka eivät tupakoi. Nikotiinituotteiden käyttö on aina haitallista nuorille, koska keuhkojen ja aivojen kehitys on vielä kesken”, sanoo THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila.

Eri tupakka- ja nikotiinituotteiden rinnakkainen käyttö on yleistä erityisesti pojilla. Pojista, jotka ylipäänsä käyttivät jotain tupakka- ja nikotiinituotetta, yli puolet käytti kahta tai kolmea tuotetta. Neljää tuotetta (savukkeet, nuuska, sähkösavukkeet, nikotiinipussit) käytti 21 prosenttia pojista. Tytöillä yhden (45 %) ja kahden (31 %) tuotteen käyttö oli yleisintä.

Sähkösavukkeiden käyttöön liittyy myös uudenlaisia haasteita. Niissä voidaan käyttää käytännössä mitä tahansa nestemäistä ainetta. Sähkösavukkeita 30 viime päivän aikana käyttäneistä pojista joka kymmenes oli käyttänyt sähkösavukkeissa kannabistiivistettä.

THL:n erityisasiantuntija Otto Ruokolaisen mukaan sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käytön lisääntyminen osoittaa, että tarvitaan lisätoimia käytön vähentämiseksi.

”Uusien nikotiinituotteiden tulo markkinoille haastaa hyvää kehitystä nuorten tupakoinnin ehkäisyssä. Ikärajan nosto 20 vuoteen kaikissa tupakka- ja nikotiinituotteissa tulisi toteuttaa mahdollisimman pian, koska se vähentää myös tuotteiden sosiaalista saatavuutta, kun välittäjien on myös oltava vanhempia.”

Suomalaisnuorilla tupakointi on vähentynyt enemmän kuin Euroopassa keskimäärin

Vuonna 2024 eurooppalaisista 15–16-vuotiaista nuorista keskimäärin 18 prosenttia oli tupakoinut viimeisen 30 päivän aikana, kun osuus vuonna 1999 oli kaksinkertainen, 36 prosenttia. Vastaavat osuudet suomalaisnuorilla olivat 12 prosenttia ja 43 prosenttia.

Sähkösavukkeiden käyttö on Suomessa suunnilleen yhtä yleistä kuin eurooppalaiseen koululaistutkimukseen (ESPAD) osallistuneissa maissa keskimäärin. Suomalaisnuorista 21 prosenttia oli käyttänyt sähkösavukkeita edeltävän 30 päivän aikana, vastaava keskiarvo ESPAD-maissa oli 22 prosenttia.

Kun tarkastellaan savukkeita ja sähkösavukkeita yhdessä, viimeisen 30 päivän aikana vähintään toista tuotetta käyttäneiden eurooppalaisnuorten osuus oli 28 prosenttia. Suomalaisnuorilla tämä osuus oli 24 prosenttia.

”Vaikka tupakointi on tutkimuksen seuranta-aikana vähentynyt selvästi eurooppalaisilla nuorilla, viime vuosina lisääntynyt sähkösavukkeiden käyttö on muuttanut positiivisen kehityssuunnan”, sanoo THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Tulokset pohjautuvat nuorten päihteiden käyttöä käsittelevään eurooppalaiseen koululaistutkimukseen (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, ESPAD). Se toteutettiin keväällä 2024 ja siihen vastasi 3 294 peruskoulun yhdeksäsluokkalaista Manner-Suomen kouluista.

Lisätietoa

Yhdeksäsluokkalaisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö: sähkösavukkeet ja nikotiinipussit yleisimmin käytetyt tuotteet. Duodecim.

Päätulokset nuorten alkoholin ja muiden päihteiden käyttöä käsittelevästä eurooppalaisesta koululaistutkimuksesta (ESPAD). (The European Union Drugs Agency EUDA).

Nuorten päihteiden käyttö ja rahapelaaminen – ESPAD 2024: Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö vähenee edelleen, vapen ja nikotiinipussien käyttö on yleistä. Tilastoraportti 2024.

Otto Ruokolainen
erityisasiantuntija
puh. 029 524 6241

Hanna Ollila
erityisasiantuntija
puh. 029 524 8617

Kirsimarja Raitasalo (ESPAD-tutkimus)
erikoistutkija
puh. 029 524 7005

[email protected]

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Lapset, nuoret ja perheet Pääsivusto Uutiset ja tiedotteet tilastouutinen tupakka tutkimusuutinen