Selkeä suunta koodistojen kehittämiseen: Luokitusstrategia 2025 - 2030 on julkaistu
THL on julkaissut Sote-luokitusstrategia 2025 - 2030 -dokumentin, joka linjaa sosiaali- ja terveydenhuollon koodistojen kehittämistä ja käyttöä tuleville vuosille. Dokumenttiin on koottu kansalliset tavoitteet ja toimenpiteet yleisesti koodistojen kehittämiseksi sekä niiden moniin eri käyttökohteisiin.
Koodistot, luokitukset ja terminologiat ovat tärkeä pohja tietojen yhteentoimivuudelle, vertailtavuudelle ja laadulle. Suomessa on tehty pitkäjänteisesti työtä koodistojen yhtenäistämiseksi, ja kehittämistyön kohdentamiseen tarvitaan myös tuleville vuosille pitkän tähtäimen suunnitelma.
"Luokitusstrategia yhtenäistää ja tehostaa koodistojen valmistelua ja suuntaa. Kansallisella ohjauksella ja kehittämisellä varmistetaan tietojen laatua. Toimeenpano tapahtuu pitkäjänteisesti ja laajassa yhteistyössä sote-toimijoiden, ammattilaisten, tietojärjestelmätoimittajien ja muiden viranomaisten kanssa.", korostaa tieto-osaston johtaja Sirpa Soini.
Luokitusstrategialla tavoitellaan yhteensopivuutta eri palvelujen, toimijoiden ja järjestelmien välille sekä tietojen kansainvälisen yhteensopivuuden ja vertailtavuuden parantamista.
Luokitusstrategia kokoaa tavoitteita ja toimenpiteitä moniin koodistojen käyttökohteisiin
Koodistot ja niitä hyödyntävät kansalliset tietorakenteet toimivat pohjana tietojärjestelmätoteutuksille, tiedon tuottamiselle ja hyödyntämiselle palvelutoiminnassa sekä toisiokäytössä. Käytännössä koodistojen linjaukset näkyvät vaatimuksina tietojärjestelmille ja myös siinä, kuinka ammattilaiset tuottavat ja hyödyntävät tietoa tulevaisuudessa.
Sisällön tärkeä osa ovat myös rajaukset ja valinnat, jotka määrittävät, mihin koodistoihin kehittämis-, käännös- ja hyödyntämistyötä tulevaisuudessa suunnataan. Strategian toimeenpanossa korostetaan tiedon laatuun ja ratkaisujen käytettävyyteen liittyviä toimenpiteitä.
Sote-luokitusstrategia 2025-2030 on valmisteltu THL:ssä sosiaali- ja terveydenhuollon tietoarkkitehtuurin ohjausryhmän ohjauksessa ja laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.
Laatua ja kattavuutta kansainvälisillä koodistoilla
Monissa koodistojen käyttökohteissa korostuu suunta kohti laajoja kansainvälisiä pohjakoodistoja. SNOMED CT, ICD-11 ja LOINC -koodistoja hyödynnetään nykyistä laajemmin Suomessa tulevina vuosina. Laajojen koodistojen käytöllä voidaan vähentää päällekkäisyyksiä ja varmistaa tietojen yhteensopivuutta kansallisesti ja kansainvälisesti.
Tietojen tarkkuus, vertailtavuus ja voimaan tulevien EU-tasoisten säädösten edellyttämä yhteensopivuus edellyttävät nykyistä parempaa koodistojen yhteensopivuutta.
THL on jo käynnistänyt luokitusstrategian toimenpiteitä, mutta monien tavoitteiden hallittu toimeenpano tapahtuu vähittäin tulevina vuosina.
Sote-luokitusstrategia 2025 - 2030Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä