Sisäilmaryhmät ja ennakoiminen avainasemassa sisäilmatilanteiden ratkaisemisessa

Julkaisuajankohta 10.6.2021

Sisäilmatilanteissa päätöksenteon ja korjausten tai investointien priorisoinnin tulee perustua kokonaisvaltaiseen rakennuksen kunnon arviointiin. Lisäksi sisäilmatilanteissa tulisi ottaa huomioon palveluverkkosuunnitelmat sekä palvelualueiden nykyiset ja tulevat käyttötarpeet, korjaustoimenpiteiden vaikuttavuuden vertailu sekä toiminnan kriittisyys palvelutuotannon näkökulmasta. 

Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Suomen Kuntaliiton ja Finnish Conculting Groupin (FCG) toteuttamasta Sisäilmaongelmien korjaamiseen liittyvät investoinnit, priorisointitarpeet ja päätöksenteko kunnissa (SisäPri) -hankkeen loppuraportista. Hankkeessa selvitettiin kuntien sisäilmaryhmien tuen tarvetta ja merkitystä päätöksenteossa sekä kuntien hyviä käytäntöjä sisäilmatilanteiden ratkaisemiseksi. 

”Kunnissa tulee pyrkiä ennaltaehkäisemään sisäilmatilanteita. Ennakointi tulisi tuoda osaksi normaalia kiinteistön käyttöä ja kiinteistönpitoa”, tiivistää THL:n tutkija Kaisa Jalkanen

Sisäilmaryhmät koetaan kunnissa tärkeiksi 

Hankkeen loppuraportin mukaan kunnat kokevat sisäilmaryhmät hyvänä tapana hallita ja ratkaista sisäilmatilanteita. Sisäilmaryhmän jalkautuminen selvityksen alla oleviin kiinteistöihin sekä ryhmän avoin viestintä nähdään kunnissa tärkeinä toimintatapoina. 

Myös kunnan sisäiset ohjeet ovat kuntien kokemuksen mukaan olennaisia. Toimintamalli sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi sekä siihen liittyvä sisäilmaviestinnän ohje tukevat tilanteen hallintaa. Lisäksi erilaiset kuntien sisäiset sisäilmakoulutukset ja ulkoiset viestintätilaisuudet koetaan hyödyllisiksi. 

Selvityksen mukaan kuntien hyvät käytännöt eivät vaihtele kunnan koon mukaan, mutta toimivien tapojen käyttöön ottamisessa ja edelleen kehittämisessä on kuntien välillä eroja. Kunnilta kerätyistä vastauksista osassa korostettiin myös sitä, että sisäilmatilanteesta tehtyjen johtopäätösten tulisi perustua tutkimuksiin, esimerkiksi käyttäjien mielipiteiden sijaan. 

”Muita uusia toimintatapoja, jotka voisivat olla avuksi sisäilmaongelmien ratkaisemisessa, ovat kuntien edustajien mukaan terveydenhuollon tiiviimpi osallistaminen ongelmatilanteisiin, sisäilman olosuhteiden jatkuva seuranta teknisten ratkaisujen avulla, kuntien välinen vertaistuki, sisäilmabudjetti talousarviossa, käyttäjien sitouttaminen tilojen oikeaan käyttöön ja ylläpitoon sekä henkilökunnan lisäkouluttaminen”, kertoo THL:n erikoistutkija Anniina Salmela.

SisäPri-hanke toteutettiin osana valtioneuvoston kanslian koordinoimaa valtioneuvoston yhteistä selvitys- ja tutkimustoimintaa (VN TEAS), jolla tuotetaan tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen sekä toimintakäytäntöjen tueksi. 

Lisätietoja

SisäPri-hankkeen loppuraportti (valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta)
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan tiedote: Selvitys: Sisäilmaongelmia torjutaan parhaiten pitkäjänteisyydellä, hyvällä yhteistyöllä ja selkeillä toimintamalleilla
THL:n uutinen: THL:n selvityksen mukaan sisäilmaryhmien tuen tarve vaihtelee kunnan koon mukaan
 

Kaisa Jalkanen
tutkija
THL
p. 029 524 7985
[email protected]

Anniina Salmela
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7712
[email protected]
 

Ympäristöterveys Ympäristöterveys sisäilma - Ympäristöterveys