Sisäilmaryhmän roolia kuntien rakennuksia koskevassa päätöksenteossa selvitetään kyselyllä

Julkaisuajankohta 26.5.2020

Paperista leikattujen ihmishahmojen ketju.

Kuntien toimintatavoista sekä kiinteistökannan hallintaan ja sisäilmaongelmien hoitamiseen liittyvästä päätöksenteosta tarvitaan lisää tietoa, jotta kuntia voidaan tukea sisäilmaan liittyvissä ongelmatilanteissa. Päätöksenteon tueksi useassa kunnassa on koottu monialainen sisäilmaryhmä, joka vastaa kunnan rakennuksiin liittyvien sisäilmatilanteiden selvittämisestä ja hallinnasta.

Sisäilmaryhmän tavoitteena on tuoda monialaista osaamista sisäilmaongelmien selvittämiseen, vahvistaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä lisätä tilan käyttäjien luottamusta. Ryhmän rooli ja merkitys kuntien päätöksenteossa on kuitenkin vielä jossain määrin epäselvä, ja tätä pyritään nyt selvittämään ryhmille lähetettävän kyselyn avulla.

Kuntien sisäilmaryhmille lähetettävän kyselyn avulla selvitetään myös, millaista tukea kunnan päätöksenteossa tarvitaan sisäilmaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi, minkälaisia käytänteitä on olemassa ja minkälaiset toimintatavat olisivat parhaita kuntien sisäilmaongelmien ratkaisemisessa.

”Kyselyyn vastaaminen on nyt erityisen tärkeää, jotta kuntien ja sisäilmaryhmätyöskentelyn hyvät käytännöt sisäilmaan liittyvissä ongelmatilanteissa saadaan esille ja osaltaan tuloksia käytetään myös kehittämään Terveet tilat 2028 -toimintamallia”, sanoo THL:n erikoistutkija Anniina Salmela.

Sisäilmaongelmien hallintaan liittyviä hyviä kokemuksia ja käytänteitä selvitetään

Toteutettava kysely on osa SisäPri (Sisäilmaongelmien korjaamiseen liittyvät investoinnit, priorisointitarpeet ja päätöksenteko kunnissa) -hanketta, joka on Valtioneuvoston päätöksentekoa tukevan selvitys- ja tutkimustoiminnan (VN TEAS 326/48/2019) kehityshanke. Sen toteuttaa yhteistyössä Kuntaliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja FCG Konsultointi Oy.

Hankkeessa tarkastellaan kuntien rakennushankkeiden tärkeysjärjestykseen vaikuttavia tekijöitä erityisesti tilanteissa, joissa mukana on myös sisäilmaongelmaisia kohteita. Lisäksi muun muassa kerätään kunnilta sisäilmaongelmien hallintaan liittyviä hyviä kokemuksia ja käytänteitä. Hyvien käytäntöjen keräämisessä hyödynnetään myös muista hankkeista saatuja tietoja kuten Kansallisesta sisäilma ja terveys -ohjelmasta sekä Terveet Tilat 2028 -ohjelman työpajoista.

Lisätietoa

Sisäilmaongelmien korjaamiseen liittyvät investoinnit, priorisointitarpeet ja päätöksenteko kunnissa (SisäPri)

Sisäilmasivusto

Kaisa Jalkanen
tutkija
THL
p. 029 524 7985
[email protected]

Anniina Salmela
erikoistutkija
THL
p. 029 524 7712
[email protected]

Ympäristöterveys Ympäristöterveys sisäilma - Ympäristöterveys