Sosiaalipalveluja koskevat muutokset vaikuttavat asiakastietojärjestelmiin ja ammattilaisten työhön

Julkaisuajankohta 14.2.2024 13.36
Uutinen

Sosiaalihuollon lainsäädännössä tapahtuvat muutokset vaikuttavat myös asiakastiedon hallintaan. Luokituksiin tehtävät muutokset siirtyvät asiakastietojärjestelmiin ja sitä kautta alan ammattilaisten työhön ja asiakastyön kirjaaminen.

Sosiaalihuoltoon sisältyy laaja joukko sosiaalipalveluja ja muuta asiakkaille annettavaa tukea. Sosiaalipalvelujen tarkoituksena on edistää asiakkaan sosiaalista hyvinvointia ja toimintakykyä sekä ehkäistä, vähentää ja poistaa sosiaalisia ongelmia. Sosiaalihuollon lainsäädännössä säädetyt sosiaalipalvelut on luokiteltu Koodistopalvelussa. Vuoden 2025 alussa luokituksesta poistuu sosiaalihuoltolain uudistusten seurauksena kolme koodia, ja siihen lisätään yksi uusi sosiaalipalvelu.

Muuttuvia sosiaalipalveluja ovat:

  • sosiaalipäivystys (poistuu)
  • kriisityö (poistuu)
  • perheryhmäkotitoiminta (uusi)
  • kotoutumisen edistäminen (poistuu)

Sosiaalipäivystys ja kriisityö poistuvat sosiaalipalveluista

Sosiaalipäivystys ja kriisityö poistuvat sosiaalipalveluluokituksesta vuoden 2025 alussa. 

Sosiaalihuollon psykososiaalisella tuella äkillisissä järkyttävissä tilanteissa tarkoitetaan sosiaalityönä ja sosiaaliohjauksena annettavaa välitöntä tukea yksilöille, perheille ja yhteisöille sekä tuen yhteensovittamista. Sosiaalipäivystyksessä arvioidaan asiakkaan kiireellisen tuen tarpeita, järjestetään hänen tarvitsemansa kiireelliset palvelut ja ohjataan asiakasta hänen tarvitsemansa tuen piiriin. Sosiaalipäivystys voidaan nähdä asiakastyön organisoimisena välitöntä tukea tarjoavassa palveluyksikössä. Työ voidaan siten tunnistaa palveluyksikön avulla, sillä kaikki asiakasasiakirjat liitetään myös palveluyksikköön, jossa ne on laadittu.

Kriisityö on osa terveydenhuoltoa. Terveydenhuollossa äkillisten järkyttävien tilanteiden psykososiaalista tukea annetaan esimerkiksi kriisipäivystyksenä. 

Sosiaalihuollossa annettavan akuutin tuen kirjaamisessa voidaan sosiaalipalvelujen lisäksi käyttää erilaisia muita luokituksia kuten sosiaalihuollon asia (äkilliseen kriisiin liittyvä sosiaalihuollon asia), tuen tarve (äkillinen kriisi) sekä sosiaalihuollon kiireellisyyden arvio (välittömiä toimenpiteitä vaativa tilanne). 

Kotoutumista edistetään sosiaalipalveluilla tarpeen mukaan

Kotoutumisen edistäminen poistuu sosiaalipalveluluokituksesta vuoden 2025 alussa.

Maahanmuuttajalle annetaan sen sijaan yksilöllisen palvelutarpeen mukaan samoja sosiaalipalveluja kuin muillekin sosiaalihuollon asiakkaille. Uutena sosiaalipalveluna luokitukseen tulee perheryhmäkotitoiminta, jossa ilman huoltajaa Suomessa asuvalle alaikäiselle maahanmuuttajalle annetaan hoito, huolenpito ja kasvatus perheryhmäkodissa.

Uusi laki kotoutumisen edistämisestä tulee voimaan 1.1.2025. Lain tarkoituksena on edistää maahanmuuttajan hyvinvointia ja terveyttä sekä monialaista yhteistyötä kotoutumista edistävien toimijoiden välillä. Vastuu kotoutumiseen liittyvistä palvelujen suunnittelusta ja yhteensovittamisesta on pääosin kunnalla.  

Hyvinvointialue osallistuu monialaiseen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointiin sekä monialaisen kotoutumissuunnitelman laatimiseen silloin, kun arvioidaan, että kotoutuminen edellyttää hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvia palveluja. Hyvinvointialue järjestää maahanmuuttajalle hänen tarvitsemansa sosiaalipalvelut. 

Sosiaalipalveluja ja sitä koskevaa luokitusta kuvataan Kanta-palvelujen käsikirjassa sosiaalihuollon toimijoille. Sähköistä käsikirjaa päivitetään säännöllisesti useita kertoja vuodessa.

Aiheesta lisää:

 


Lisätietoja

Sähköposti: [email protected]

Antero Lehmuskoski
johtava asiantuntija,
sosiaalihuollon tieto ja tiedonhallinta

Maila Immonen
erikoissuunnittelija,
sosiaalihuollon tieto ja tiedonhallinta

Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla koodistopalvelu - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla sostiedonhallinta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla tiedonhallinta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla