STM: Hallituksen esityksen tavoitteena on määritellä selkeästi, kuka on oikeutettu vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin

Julkaisuajankohta 24.9.2024 15.20
Uutinen

Hallitus esittää uuden vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamista. Muutoksella määritellään selkeästi, kenelle vammaispalvelulain mukaiset palvelut myönnetään. Uuden lain mukaisten palveluiden sisältö ei muutu.

Vammaispalvelulaki uudistettiin kokonaisuudessaan vuonna 2023. Nyt annetulla hallituksen esityksellä ei pyritä muuttamaan hyväksytyn vammaispalvelulain lähtökohtaa siitä, kuka on oikeutettu uuden lain mukaisiin vammaispalveluihin. Määritelmää on ainoastaan selkeytetty. Hallituksen esityksessä ei myöskään esitetä säästöjä vammaispalveluihin.

Uusi vammaispalvelulaki ja soveltamisalan tarkennus tulisivat voimaan yhtä aikaa 1.1.2025.

Hallitus esittää, että jatkossa vammaispalveluita saisi, mikäli 

  • vammainen henkilö tarvitsee vamman tai sairauden aiheuttaman pitkäaikaisen fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen, sosiaalisen tai aisteihin liittyvän toimintarajoitteen johdosta välttämättä apua tai tukea tavanomaisessa elämässä, ja
  • henkilön välttämätön avun ja tuen tarve poikkeaa siitä, mikä on henkilön elämänvaiheessa tavanomainen tarve, ja 
  • ensisijaisen lainsäädännön mukaiset palvelut eivät ole sopivia ja riittäviä. Ensisijaista lainsäädäntöä ovat esimerkiksi sosiaalihuoltolaki, varhaiskasvatuslaki, perusopetuslaki ja terveydenhuoltolaki.

Vammaispalvelut myönnetään aina yksilöllisen tarvearvioinnin perusteella. Soveltamisalan edellytysten lisäksi henkilön tulee täyttää vammaispalvelulain palvelukohtaiset myöntämisedellytykset.

Uuden vammaispalvelulain myötä lain soveltamisen piiriin tulevat sellaiset henkilöt, jotka ovat jääneet aikaisemmin lainsäädännössä väliinputoajan asemaan, kuten autismi- ja neurokirjon henkilöt. Tätä ei muuteta soveltamisalan tarkentamista koskevalla esityksellä.

Lisäksi hallitus ehdottaa lakiin lisättäväksi säännöstä (ns. suojasäännös) sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksun perimättä jättämisestä ja alentamisesta erityistilanteessa, jossa maksun määrääminen voisi estää vammaista henkilöä käyttämästä palvelua. 

Hallituksen esitys ei sisällä vammaispalveluihin kohdistuvia säästöjä

Vammaispalvelulain soveltamisalan tarkentamisen tavoitteina on säilyttää uusi vammaispalvelulaki vammaisille henkilöille tarkoitettuna erityislakina, toteuttaa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä ehkäistä ja poistaa niiden toteutumisen esteitä sekä tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista. 

Soveltamisalan tarkentamisella pyritään myös varmistamaan lain yhtenäinen soveltaminen ja velvoite järjestää palvelut yhdenvertaisesti eri alueilla sekä turvaamaan palvelujen saatavuus ja hyvinvointialueiden mahdollisuus rahoittaa uudistus. 

Vammaispalvelulain soveltamisalaa koskevan hallituksen esityksen myötä vammaispalveluihin oikeutettujen asiakkaiden määrä ei muutu merkittävästi siitä, mitä vammaispalvelulain kokonaisuudistuksessa (2023) arvioitiin. Näin ollen soveltamisalan tarkennus ei vaikuta uuden vammaispalvelulain kustannuksiin. 

Hallitusohjelmassa varauduttiin siihen, että soveltamisalan tarkennus lisäisi vammaispalveluihin oikeutettujen henkilöiden määrää suhteessa siihen, mitä uutta vammaispalvelulakia valmisteltaessa oli tarkoitus, ja sitä kautta palvelujen yhteenlaskettuja kustannuksia. Tämä ei ole toteutumassa, joten hallitusohjelmassa mainittua lisärahoitusta ei tarvita.  Tällä ei ole vaikutusta yksittäisten asiakkaiden saamien vammaispalveluiden määrään.

Hallituksen esityksen luonnokseen annettiin 143 lausuntoa 12.4.-31.5.2024 välisenä aikana järjestetyllä lausuntokierroksella. Lausuntoyhteenveto on julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää vammaispalvelulain soveltamisalasta webinaarit viranomaisille ja järjestöille alkuvuonna 2025. 

Julkaisemme verkkosivuillamme vammaispalvelulain muutoksia koskevia, usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen. 

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle 23.9.2024. Esitys liittyy vuoden 2025 talousarvioesitykseen. Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025.

Lue lisää:

Vammaispalvelujen käsikirja Vammaisuus vammaispalvelut