STM:n uusi suositus: Sisäilmasta oireilevaa potilasta on kuunneltava huolella ja hoidettava kokonaisuutena

Julkaisuajankohta 8.4.2024 11.00
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uusi suositus tarjoaa keinoja sisäilmaan liittyvän oireilun diagnosointiin, hoitoon ja kuntoutukseen. Suosituksen mukaan onnistuneen kuntoutumisen perustana on kuunteleva kohtaaminen, toimiva hoitosuhde ja yksilöllinen tuki. 

STM:n antamassa suosituksessa korostetaan, että sisäilmaoireilun diagnosoinnissa ja hoidossa on tärkeää kuunnella potilasta huolellisesti ja huomioida hänen tilanteensa kokonaisuutena, sillä siihen vaikuttavat sisäympäristön haittatekijöiden lisäksi monet yksilöön ja yhteisöön liittyvät tekijät.

Suosituksen mukaan sisäilmaan liittyvää oireilua voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää huolehtimalla sisäympäristön kunnosta, korjaamalla havaitut puutteet ripeästi ja viestimällä avoimesti. Laadukkaaseen sisäilmaan kannattaa panostaa, koska se vaikuttaa myönteisesti terveydentilan lisäksi viihtyvyyteen, oppimiseen ja työn tuottavuuteen.

Suosituksessa todetaan, että sisäilmaan liittyvät oireet ovat valtaosin lieviä ja ohimeneviä, mutta joillakin potilailla oireet voivat pitkittyä ja heikentää merkittävästi elämänlaatua ja toimintakykyä. Pitkittyneestikin oireilevia potilaita pystytään auttamaan, mutta varsinkin kuntoutusmenetelmistä tarvitaan suosituksen mukaan lisää tietoa. 

”Suosituksen lausuntokierroksella THL totesi suosituksen olevan hyvin kattava kuvaus sisäilmaan liitetystä oireilusta ja sairastumisen hoidosta sekä siihen liittyvistä eri näkökulmista. Lausunnossaan THL painotti, että ongelmalähtöisyyden sijaan esille on hyvä nostaa sisäympäristöjen hyvinvointivaikutuksia ja korostaa monitekijäisyyden huomioimista sisäilmatilanteissa. Nämä seikat otettiin huomioon suosituksen lopullisessa versiossa ”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Anne Hyvärinen

THL on päivittänyt omia sisäilmaan liittyviä verkkosivujaan uuden suosituksen pohjalta.

Lisää tutkimusta tarvitaan muun muassa ympäristön ja terveyden kannalta kestävistä ratkaisuista sisäympäristöissä 

Suosituksen mukaan lisää tutkimustietoa tarvitaan niin sisäympäristön haittatekijöistä kuin hyvinvointia edistävistä tekijöistä. Lisäksi tutkimustietoa tarvitaan muun muassa rakennusten energiatehokkuuden ja sisäilman laadun optimoinnista ja uusien tekniikoiden ja materiaalien toimivuudesta tilan käyttäjien terveyden kannalta.

”THL:n tavoitteena on kaikessa toiminnassaan edistää ihmisten, mutta myös ympäristön terveyttä. Tarvitsemmekin lisää tietoa ja kokemusta kestävistä, terveyttä ja hyvinvointia edistävistä toimintatavoista ja ratkaisuista sisäympäristöissä”, sanoo THL:n johtava tutkija Anne Karvonen

Sisäilmaan liittyvän oireilun ja sairastumisen hoitosuositus tehtiin sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa moniammatillisessa työryhmässä, jonka jäsenet edustivat mm. sisäilman terveysvaikutuksien tutkimusta, perusterveydenhuoltoa, työterveyshuoltoa ja erikoissairaanhoitoa, sosiaaliturvan ja etuuksien asiantuntemusta sekä potilasnäkökulmaa. 

Suosituksella päivitetään ja täydennetään aiempia suosituksia, jotka koskivat kosteus- ja homevaurioihin liittyviä oireita.

Lisätiedot

Sisäilmaan liittyvän oireilun ja sairastumisen hoitosuositus

STM:n tiedote: Sisäilmasta oireilevaa potilasta on kuunneltava huolella ja hoidettava kokonaisuutena

Sisäilma (THL)

Anne Hyvärinen
tutkimusprofessori, yksikön päällikkö
THL
p. 029 524 6364
[email protected]

Anne Karvonen
johtava tutkija
THL
p. 029 524 6325
[email protected]

Ympäristöterveys Ympäristöterveys sisäilma