Syöpään sairastumisessa huomattavia alueellisia eroja

Julkaisuajankohta 20.5.2021

Jalankulkijoita suojatiellä

Suomessa todettiin kaikkiaan 35 327 uutta syöpää ja 13 085 syöpäkuolemaa vuonna 2019. Suomen yleisimmät syövät olivat eturauhassyöpä ja rintasyöpä. 

Tavallisimmat syöpäkuolemien aiheuttajat miehillä olivat keuhko-, eturauhas- ja suolistosyöpä sekä naisilla rinta-ja keuhkosyöpä. Syöpätaakka jakautuu alueellisesti epätasaisesti ja eroja oli niin syöpäilmaantuvuudessa kuin -kuolleisuudessa.

Naisten keuhkosyöpien määrässä suurimmat erot

Yksittäisiä syöpiä tarkastellessa suurimmat erot uusien syöpien määrässä olivat naisten keuhkosyövässä. Helsingissä, Lapissa ja Ahvenanmaalla todettiin naisten keuhkosyöpiä selvästi muuta maata enemmän.

"Muista yleisistä syövistä naisten rintasyöpiä todettiin eniten pääkaupunkiseudulla ja vähiten Kainuussa. Rintasyöpien ilmaantuvuus oli pääkaupunkiseudulla liki kolmannes Kainuuta suurempi", kertoo Suomen Syöpärekisterin erikoistutkija Karri Seppä.

Eturauhassyöpien ilmaantuvuus oli suurinta Ahvenanmaalla ja pienintä Kainuussa. Suolistosyöpiä oli vähiten Lapin kunnissa, joissa paksu- ja peräsuolisyövän ilmaantuvuus oli naisilla 13 % ja miehillä 15 % pienempi kuin maassa keskimäärin. Suolistosyöpään sairastui eniten naisia Vaasassa ja miehiä Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Helsinki ja Lappi erottuvat keuhkosyöpäkuolleisuudessa

Syöpäkuolleisuuden vaihtelu oli yksittäisistä syövistä kaikkein suurinta naisten keuhkosyövässä. 

"Ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden aluevaihtelu oli keuhkosyövässä hyvin samankaltaista, koska keuhkosyövän ennuste on yhä huono ja sairastuneet kuolevat usein syöpäänsä", Seppä selittää.

Naisten keuhkosyöpäkuolleisuus oli suurinta Helsingissä, noin 52 % suurempaa kuin koko maassa, ja Lapissa 48 % ja Ahvenanmaalla 44 % suurempaa kuin koko maassa.

Naisten rintasyövässä oli nähtävissä, että suuren syöpäilmaantuvuuden kunnissa myös syöpäkuolleisuus oli usein koholla. Vaikka eturauhassyövän ilmaantuvuudessa oli alueittaisia eroja, niin kuolleisuudessa erot olivat pieniä. Tämä heijastelee diagnostisen aktiivisuuden vaihtelua alueittain.

Tarkemmin syövän alueellisiin vaihteluihin ja muihin uusiin syöpätilastoihin voi tutustua tuoreesta Syöpä 2019 -tilastoraportista.
Suomen Syöpärekisterin tilastot

Lue koko Suomen Syöpärekisterin tiedote: 
Uudet syöpätilastot valmistuivat – Syöpään sairastumisessa huomattavia alueellisia eroja

Lisätietoja

Suomen Syöpärekisteri

Karri Seppä
erikoistutkija
puh. 050 441 8556
[email protected]

Janne Pitkäniemi
tilastojohtaja
puh.  050 372 3335
[email protected]

Nea Malila
johtaja
puh. 050 305 5730
[email protected]

THL

Salla Säkkinen
johtava asiantuntija
puh. 029 524 7064
[email protected]


 

Kansantaudit Pääsivusto pääuutinen - thlfi tilastouutinen - thlfi