Tehostunut alkoholin maahantuonnin valvonta tuottaa tuloksia

Julkaisuajankohta 27.5.2015

Toimenpiteet alkoholin kaupallisen maahantuonnin hillitsemiseksi tuottavat tulosta. Viranomaisten Omaan käyttöön! - yhteiskampanjalla on pyritty selventämään, miten alkoholijuomien matkustajatuonti omaan käyttöön eroaa kaupallisesta tuonnista. 

Myös matkustajatuonnin valvontaa on tehostettu. Valtiovarainministeriön myöntämän lisärahoituksen avulla Tulli on pystynyt tekemään aiempaa enemmän alkoholin matkustajatuonnin valvontaa. Samanaikaisesti viranomaisten teettämän haastattelututkimuksen mukaan alkoholin matkustajatuonnin kasvu on taittunut.

Alkoholin maahantuonti on vähentynyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen helmikuussa 2015 julkaiseman alkoholijuomien matkustajatuontitutkimuksen mukaan suomalaiset matkustajat toivat vuonna 2014 Suomeen 8,4 miljoonaa litraa alkoholia, mikä on 5,0 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. 

"Alkoholin kokonaiskulutus on vähentynyt vuoden 2007 jälkeen toteutettujen veronkorotusten ja talouslaman vuoksi. Vuosi 2014 oli sikäli poikkeuksellinen, että alkoholin tilastoidun kulutuksen lisäksi myös alkoholin matkustajatuonti väheni", kertoo erikoistutkija Thomas Karlsson Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).  Alkoholijuomien litramääräinen tuonti lisääntyi hieman, kun suomalaiset toivat vähemmän väkeviä alkoholijuomia, mutta lisäsivät mietojen alkoholijuomien tuontia.

Valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Tullin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, poliisin ja oikeusministeriön alkoholin matkustajatuontiin liittyvällä Omaan käyttöön! -jatkokampanjalla halutaan edelleen muistuttaa matkustajatuonnin säännöistä ja 1.7.2014 voimaan tulleista alkoholituonnin ohjetasoista ennen kesän perhejuhlia.

Alkuperäinen tiedote valtiovarainministeriön sivuilla

Lisätietoja

Thomas Karlsson
erikoistutkija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
029 524 7021
[email protected]

 

 

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet alkoholi - Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet