Tekeillä tilannekatsaus ikääntyneiden mielen hyvinvoinnista Suomessa – THL ja Ikäinstituutti uuden äärellä

Julkaisuajankohta 13.12.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kartoittaa yhdessä Ikäinstituutin kanssa, millainen on ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin nykytila Suomessa. Vuoden 2023 loppuun kestävässä Ikämieli-hankkeessa kartoitetaan ensimmäistä kertaa suomalaisen ikääntyneen väestön mielen hyvinvoinnin tilannekuvaa. 

Tilannekuvassa jäsennetään mielen hyvinvoinnin kokonaisuutta, kuvataan ikääntyneen väestön mielen hyvinvoinnin tilaa ja hyviä toimintamalleja mielen hyvinvoinnin edistämiseksi sekä annetaan hanke-ehdotuksia Kansallisen ikäohjelman toimeenpanoon. Hankkeesta julkaistaan THL:n julkaisusarjassa raportti.

Hankkeessa on tavoitteena tehdä ikääntyneiden mielen hyvinvointia ja sen tukemista näkyväksi. Tärkeä osa tavoitetta on myös ikääntyneiden henkilöiden äänen kuuleminen. Hankkeessa ollaan kiinnostuneita siitä, mitä ikääntyneet ajattelevat mielen hyvinvoinnista. 

Mielen hyvinvointi on voimavara, jota kaikki voivat vahvistaa

Mielen hyvinvointia tarkastellaan usein oireiden ja sairauksien kautta, mutta tällöin aito mielen hyvinvoinnin näkökulma ja mielen hyvinvointia rakentavat tekijät jäävät havaitsematta. Mielen hyvinvointi eli positiivinen mielenterveys on voimavara, jota kaikki voivat kokea ja vahvistaa mielen haasteista ja oireista huolimatta. 

Mielen hyvinvointi on elämän mielekkyyden ja merkityksellisyyden tunnetta ja siihen liitetään muun muassa elämäntyytyväisyys, pystyvyyden tunne, optimismi, resilienssi ja luonteenvahvuudet. Huomion kiinnittäminen ikääntyneiden mielen hyvinvointiin ja sitä rakentaviin tekijöihin heijastuu myös asenteisiin ikääntymisestä ja ikääntyneistä henkilöistä sekä heidän voimavaroistaan.

Kirjoituksia toivotaan eri elämäntilanteissa olevilta ikääntyneiltä henkilöiltä

Ikäinstituutti kerää ikäihmisiltä kirjoituksia mielen hyvinvoinnista. Kirjoituksia käytetään Ikäinstituutin toiminnan tukena, ja niitä hyödynnetään myös Ikämieli-hankkeen raportissa mielen hyvinvoinnin merkityksen ja sitä vahvistavien keinojen kuvaamisessa. Kirjoituksia toivotaan eri elämäntilanteissa olevilta ikääntyneiltä henkilöiltä. 

Toivomme, että ikäihmisten parissa työskentelevät ammattilaiset mahdollisuuksien mukaan levittäisivät kirjoituspyyntöä esimerkiksi palveluiden piirissä oleville, 65 vuotta täyttäneille ikääntyneille henkilöille. Kirjoituksia voi toimittaa sähköisessä muodossa tai paperille kirjoitettuna postitse tammikuun 2023 loppuun asti. Lisätietoja kirjoituspyynnöstä ja osallistumisohjeet saa alla olevista yhteystiedoista.  

Ammattilainen, vinkkaa meille mielen hyvinvointia edistävästä toimintamallista

Hankkeen tarkoituksena on mielen hyvinvoinnin nykytilan kuvaamisen lisäksi tuoda esiin jo käytössä olevia, vaikuttavaksi arvioituja ikääntyneiden mielen hyvinvointia tukevia toimintamalleja. Toimintamalli voi olla käytössä esimerkiksi kunnan tai yhdistyksen toimesta, ja siitä tulee olla saatavilla kohderyhmältä kerättyjä kokemuksia tai muuta arviointitietoa. Jos käytössänne on mielen hyvinvointia edistävä, ikääntyneille suunnattu toimintamalli, kuulemme hankkeessa siitä mielellämme.

Ikämieli-hankkeen rahoitus on Sosiaali- ja terveysministeriön Ikäohjelmasta.

Lisätietoja

Pia Solin
johtava asiantuntija
THL
[email protected] 

Lisätietoja kirjoituspyynnöstä ja osallistumisohjeet sekä yhteydenotot toimintamalleja koskien:

Elli Lukkarinen
korkeakouluharjoittelija
THL
puh. 029 524 7502
[email protected]

Ikääntyminen Mielenterveys Mielenterveys