Teknologian käytöllä myönteinen yhteys kotihoidon ammattilaisten työhyvinvointiin
Teknologioiden käytöllä on positiivinen yhteys kotihoidon henkilöstön työhyvinvointiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimus.
Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia yhteyksiä teknologioiden käytöllä on kotihoidon työntekijöiden työhyvinvointiin ja työtyytyväisyyteen. Kysely tehtiin kotihoidon yksiköissä, joissa oli käytössä paljon teknologiaa sekä yksiköissä, joissa teknologiaa käytettiin vähemmän.
Kyselyyn vastasivat kotihoidon työntekijät Kotona asumisen teknologiat (KATI) -ohjelman alueellisissa hankkeissa, joissa otettiin käyttöön kotihoidon teknologiaratkaisuja. Lisäksi kysely tehtiin kotihoitoalueilla, jotka eivät kuuluneet ohjelmaan. Muutoksen seuraamiseksi kysely tehtiin keväällä ja syksyllä 2022. Kysely tehtiin 28 alueella.
Teknologian käyttö lisääntyi, työhyvinvointi parani
Kyselyiden perusteella turvapuhelimia käytettiin kaikissa yksiköissä, ja lähes kaikissa yksiköissä teknologiaa käytettiin asiakkaiden tietojen kirjaamiseen ja tarkasteluun sekä omaisviestintään. Videopuheluiden, lääkeautomaattien ja alustaratkaisujen käyttö lisääntyi yksiköissä kyselyiden välisenä aikana. Etäpalveluja otettiin käyttöön yhä enemmän ja etäkäynnit korvasivat asiakaskäynnit yhä useammin.
Samalla kun teknologioiden käyttö lisääntyi huomattavasti, työhyvinvointi parani hieman. Työtyytyväisyyttä heikentävät tekijät, kuten yksin työskentely, kiire ja stressi vähenivät, ja työpaikasta eroamista harkittiin vähemmän. Ideointi, ideoiden toteutus ja tyytyväisyys työhön puolestaan lisääntyivät.
Paljon teknologiaa käyttävissä yksiköissä vähemmän stressiä
Paljon teknologiaa käyttävissä yksiköissä työtä ei pidetty yhtä kuormittavana kuin yksiköissä, joissa teknologiaa käytettiin vähemmän. Enemmän teknologiaa käyttävissä yksiköissä työskennelleillä oli keskimäärin vähemmän stressiä ja he olivat tyytyväisempiä työhönsä. Erot olivat pieniä, mutta samansuuntaisia.
”Työhyvinvoinnin paraneminen kyselyjen välisenä aikana ja parempi työhyvinvointi enemmän teknologiaa käyttävissä yksiköissä ovat toisiaan tukevia tuloksia. Siksi voidaan varovaisesti tulkitenkin arvioida, että teknologian käyttö tukee hyvinvointia”, sanoo tutkimusprofessori Timo Sinervo.
”Tutkimukseen ovat voineet valikoitua teknologian käyttöön myönteisesti suhtautuvat työntekijät ja kehittämismyönteiset yksiköt”, tulkitsee KATI-ohjelman johtaja Heidi Anttila.
Teknologian käyttöön tarvitaan perehdytystä
Työntekijät arvioivat taitonsa antaa teknistä tukea asiakkaille kohtalaiseksi, vaikka ammattitaito arvioitiin muutoin hyväksi. Yksiköissä oli suunniteltu toimintatapoja teknologian käyttöön, mutta monessa paikassa niitä ei sovellettu. Työntekijöiden mukaan asiakkaiden puutteellinen teknologian käytön osaaminen, huono kunto sekä kielteinen asenne teknologioita kohtaan vaikeuttivat teknologioiden käyttöönottoa.
”Työtä tukevien ja työaikaa säästävien teknologioiden käyttöönotolla voisi kompensoida työtekijöiden liian vähäistä määrää. Koulutukseen ja perehdyttämiseen pitää kuitenkin suunnata resursseja, samoin uusien toimintamallien käyttöönottoon. Myös teknologiatukeen tarvitaan työaika- ja työntekijäresursseja, jotta henkilökunta jaksaisi ja viihtyisi työssään”, sanoo Anttila.
”Teknologioiden käyttöönotossa hyvinvointialueet voivat hyödyntää KATI-ohjelmassa kehitettyä ikäteknologian käytön kansallista toimintamallia (KATI-malli) sekä KATI-viitearkkitehtuuria”, hän muistuttaa.
Lisätiedot
Teknologioiden käytöllä on positiivinen yhteys kotihoidon henkilöstön työhyvinvointiin (Tutkimuksesta tiiviisti)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille (KATI) -ohjelman sivut
Heidi Anttila
erikoistutkija, ohjelmajohtaja
THL
puh. 029 524 7687
etunimi.sukunimi@thl.fi
Timo Sinervo
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 7231
etunimi.sukunimi@thl.fi