Tekoälypohjainen ennustemalli kehitteillä koronapandemian torjuntaan

Julkaisuajankohta 26.1.2021

Ihmisiä kaupungilla

Tekoälystä toivotaan apua vakavan koronataudin ja kuolleisuuden riskin arvioinnissa. THL on solminut yhteistyösopimuksen Japanin suurimman tutkimusorganisaation RIKENin ja maailman johtavan terveydenhuollon data- ja teknologia-alustaratkaisujen toimittajan BC Platformsin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on torjua koronapandemiaa tuomalla tekoälypohjainen ennustemalli terveydenhuollon käyttöön. Malli otetaan ensimmäisenä käyttöön Japanissa ja Suomessa

Ennustemalli kehitetään THL:n koordinoimassa COVIDprog-tutkimuksessa, jonka tavoitteena on tutkia erilaisten yksilöllisten tekijöiden vaikutusta koronavirusinfektion kulkuun ja erityisesti vaikean tautimuodon kehittymiseen. Tutkimuksessa selvitetään, miten koronavirusinfektio eri henkilöillä etenee ja millaisia oireita se aiheuttaa.

Nyt COVIDprog-tutkimuksessa kerätty tutkimusaineisto yhdistetään RIKENin kehittämään tekoälymalliin. RIKEN on kehittänyt tietogeometrian ja tekoälyn avulla tarkat koronataudin algoritmit, joilla voidaan määrittää, ketkä ovat vaarassa kuolla tai sairastua vakavasti koronataudin vuoksi. 

BC Platforms tarjoaa alustan, jossa tekoälymalli yhdistetään COVIDprog-tutkimusaineistoon.

Tuloksena saadaan yksilölliset ennustemallit, joiden avulla voidaan suojata ihmisiä pandemioiden aikana. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa näitä ennustemalleja voisi käyttää laajasti terveydenhuollossa.

"On äärimmäisen tärkeää, että voimme BC Platformsin tietoturvallisilla työkaluilla yhdistää kriittisen datan, kansainväliset huippututkijat ja tehokkaimmat työkalut taistelussa koronapandemiaa vastaan”, toteaa COVIDprog-tutkimuksen johtaja, professori Markus Perola. ”Toivomme, että tällä yhteistyöllä saamme molekyyli- ja geneettisellä tasolla käsityksen siitä, kenelle COVID-19 on vaarallinen ja miksi. Ennustemallien avulla tunnistamme suurimmassa riskissä olevat, jolloin voimme kohdentaa ennaltaehkäisyä ja hoitoa heille.” 

Lisätietoja:

Markus Perola
tutkimusprofessori, vastuullinen tutkija
THL
puh. 029 524 8727
[email protected]

Tero Silvola
toimitusjohtaja
BC Platforms Oy
puh. + 358 40 590 5733
[email protected]

Koronavirus COVID-19-tartunnan yksilöllinen kulku (COVIDprog) 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi tutkimusohjelma4terveysturvallisuus - thlfi