Terve Suomi -tiedonkeruu käynnistyy 10 kaupungissa

Julkaisuajankohta 14.9.2023

Kalastaja järven äärellä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteuttaa yhdessä 10 kaupungin kanssa Terve Suomi -kyselyn syksyllä. Tutkimuksessa selvitetään muun muassa asukkaiden terveydentilaa, elämänlaatua, osallisuutta sekä kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista.

Tutkimuksessa toteutetaan joka toinen vuosi kansallinen kysely. Sen jälkeen kaupunkien ja kuntien kanssa tehdään jatkotiedonkeruita, joiden avulla ne voivat seurata tarkemmin oman alueensa asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia. 

Tänä syksynä kysely toteutetaan 10 kaupungissa: Espoo, Helsinki, Kaarina, Kauniainen, Kuopio, Nokia, Oulu, Rovaniemi, Salo ja Turku. Kysely käynnistyy syyskuussa.

Kyselyyn kutsutaan yhteensä 34 000 edellä mainituissa kaupungeissa asuvaa 20 vuotta täyttänyttä henkilöä. Kutsun saavat on valittu satunnaisesti Digi- ja väestötietoviraston tiedoista. 

Kyselystä saatavien tietojen avulla voidaan seurata asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia ja kehittää kaupungin palveluja. Tietoja on mahdollista verrata muiden kaupunkien ja hyvinvointialueiden tietoihin sekä koko maan tilanteeseen.

”Kaupunkien toiminnan ytimessä ovat hyvinvoivat asukkaat. Heidän kannaltaan on tärkeää, että arkielämä sujuu ja asuinalueet ovat viihtyisiä, saavutettavia ja turvallisia. Kyselyn tuottamasta tiedosta on paljon hyötyä kaupungeille asukkaiden hyvinvointia tukevien toimenpiteiden suunnittelussa ja kohdentamisessa”, toteaa kyselystä vastaava tutkija Suvi Parikka THL:sta.  

Jokainen vastaus on tärkeä

Jokainen kutsun saanut edustaa alueensa samanikäisiä ja -sukupuolisia henkilöitä, eikä yksittäistä vastaajaa voi korvata toisella. On tärkeää, että jokainen kutsun saanut osallistuu tutkimukseen. 

Kyselyyn voi vastata verkossa tai paperilomakkeella suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai venäjäksi.

Tuloksia julkaistaan keväällä 2024

Tuloksia raportoidaan keväällä 2024 THL:n verkkosivuilla. Kaupungit saavat tulokset käyttöönsä hyödynnettäväksi päätöksenteossa. Tulokset myös yhdistetään syksyn 2022 kansallisen kyselyn tuloksiin. Yksittäistä vastaajaa ei voi tunnistaa vastauksista. 

Lisätietoja

Suvi Parikka
kehittämispäällikkö, vastaava tutkija
THL
puh.  029 524 7959
[email protected]

Terve Suomi -tutkimus 

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Elintavat ja ravitsemus Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Kansantaudit Mielenterveys Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen Toimintakyky tutkimusohjelma3hyte - thlfi