Tervetuloa WastPan-hankkeen loppuseminaariin 26.10. – hankkeessa on kehitetty pandemioihin varautumista jätevesiä seuraamalla

Julkaisuajankohta 17.10.2023

Tartuntatautien jätevesiseurantaa pandemioihin varautumistyökaluksi kehittänyt WastPan-hanke pitää päätösseminaarin torstaina 26.10. klo 14–17. Tapahtumaan voi osallistua paikan päällä Helsingissä tai etäyhteyksillä. Ilmoittautuminen läsnätapahtumaan sulkeutuu perjantaina 20.10. 

Tapahtuma on suunnattu hyvinvointialueiden tartuntataudeista vastaaville ammattilaisille, terveydensuojeluviranomaisille ja tutkijoille.  Tapahtuma pidetään englanniksi. 

Lisätietoja, kuten tarkka paikka ja Teams-linkki, lähetetään ilmoittautuneille 23.10.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin yliopisto ja Tampereen yliopisto. 

Jätevesiseuranta voi havaita tartuntatautien leviämisen varoitusmerkit ennalta 

WastPan-hankkeessa on kehitetty jätevesipohjaista seurantaa taudinaiheuttajamikrobien ja niillä esiintyvän antibioottiresistenssin leviämisen varalle. Hankkeen tavoitteena on ollut integroida jätevesipohjainen tartuntatautien seuranta osaksi kansallista pandemioihin varautumista.

Hankkeessa on tutkittu kattavasti jätevesinäytteitä ja niiden sisältämiä mikrobeja ja metagenomia eri puolilla Suomea. Jätevesinäytteitä kerättiin kahden vuoden ajan kymmeneltä jätevedenpuhdistamolta; Helsingistä, Espoosta, Turusta, Tampereelta, Kuopiosta, Lappeenrannasta, Seinäjoelta, Pietarsaaresta, Oulusta ja Rovaniemeltä. Näytteistä on tutkittu paikkakunnilla kiertäviä ja jäteveteen erittyviä taudinaiheuttajia ja niiden antibioottiresistenssiä erilaisin menetelmin.

Hankkeessa kehitettiin myös WastPan-portaali, jonka avulla jätevesiseurannan tulokset julkaistaan alan ammattilaisille ja väestölle. Portaali julkaistaan hankkeen päättymisen yhteydessä marraskuussa 2023. Aineistoa portaaliin lisätään vielä hankkeen päättymisen jälkeenkin, sitä mukaa kun tutkimusryhmät saavat työnsä valmiiksi.

WastPan-hankkeen päärahoittaja on Suomen Akatemia. Hanketta ovat rahoittaneet myös maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, Huoltovarmuuskeskus ja Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: 

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan

Jätevesiseuranta pandemioiden varautumistyökaluksi (WastPan-hanke)

Lisätietoja ja lopputapahtuman ohjelman löydät THL:n tapatumakalenterista

Linkki WastPan-portaaliin tullaan lisäämään tänne THL:n jätevesiseurannan verkkosivulle

Tarja Pitkänen 
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6315
[email protected]

Sami Oikarinen
Yliopistotutkija
Tampereen yliopisto
puh. 050-3281500
[email protected]

Annamari Heikinheimo
Apulaisprofessori
Helsingin yliopisto / Ruokavirasto
Puh. 029 415 7106 
[email protected]
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset antibioottiresistenssi - Infektiotaudit ja rokotukset ympäristöterveys - Infektiotaudit ja rokotukset