Terveyden edistämisen määrärahaa kahdeksalle hankkeelle

Julkaisuajankohta 14.2.2023

Kahdeksan hanketta on saanut terveyden edistämisen määrärahaa. Määrärahaa saaneilla hankkeilla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa kunnissa. Samalla hankkeissa huomioidaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen mukanaan tuomat muutokset ja kansalliset ohjelmat.

Hankkeiden tavoitteena on myös vähentää eriarvoisuutta sekä koronakriisin negatiivisia vaikutuksia väestön hyvinvointiin ja terveyteen ja lisätä väestön kriisinkestävyyttä.

STM myönsi määrärahaa yhteensä 1,8 miljoonaa euroa vuosille 2023–2025.

Terveyden edistämisen määrärahan vuoden 2023 painopisteet ja rahoitetut hankkeet

1. Kuntien hyvinvointijohtamisen vahvistaminen kehittämällä yhdyspinnalla olevien toimintamallien johtamis- ja yhteistyökäytäntöjä

Tervettä kasvua – kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön vahvistaminen lasten ja nuorten ruokakasvatuksen ja ravitsemusterveyden edistämiseksi, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, kesto 2,5 vuotta.

Hankkeen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten ylipainoa sekä tukea hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön koordinaatiota lisäämällä yhteistyötä ruokakasvatuksessa ja ravitsemusterveyden edistämisessä. Hanke toteutetaan kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspinnoilla moniammatillisesti. Hankkeessa tehdään selvitys yhteistyö- ja johtamiskäytännöistä sekä levitetään hyväksi havaittuja toimintamalleja kuntiin ja hyvinvointialueille.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Sydänliitto ry:n ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

2. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaation vahvistaminen kehittämällä toimintamalleja kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattoreiden työn tueksi

Nuorten kokemuksia huumeiden käytöstä ja haitoista - ehkäisevä päihdetyö nuorilähtöiseksi yhteiskehittämisen menetelmin, YAD Youth against Drugs ry, kesto 3 vuotta.

Hankkeen tavoitteena on kehittää kuntiin nuorten osallisuuden varmistama toimintamalli huumeiden käytön kasvun pysäyttämiseen ja ehkäisevän päihdetyön koordinaattoreiden ja muiden ehkäisevää päihdetyötä tekevien tueksi.

Hanke toteutetaan Jyväskylässä ja Tampereella yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntäen huumeita kokeilleiden tai satunnaisesti käyttävien 15–29-vuotaiden nuorten ja nuorten aikuisten, kuntien ammattilaisten ja nuoria kohtaavien järjestötoimijoiden kesken.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Valo-Valmennusyhdistys ry:n kanssa.

Iäkkäiden liikkumista edistävä ja kaatumisia ehkäisevä palvelupolku osana kuntien HYTE – toimintaa (Ikä-HYTE-hanke), UKK-instituutti, kesto 2 vuotta.

Hankkeen tavoitteena on kehittää iäkkäiden liikkumista edistävä ja kaatumisten ehkäisyä tukeva palvelupolku kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaation tueksi. Hanke selkeyttää iäkkäiden liikuntapalveluiden poikkihallinnollista koordinointia ja toteutusta kunnan liikuntapalveluiden, hyvinvointialueiden SOTE-sektorin, kolmannen sektorin sekä muiden yhteistyökumppaneiden välillä.

Hankkeen pääasiallisena kohderyhmänä ovat kunnan HYTE-koordinaattorit, liikuntapalveluhenkilöstö, kuntien tekninen toimi, iäkkäille liikuntaa tarjoavat järjestöt sekä kuntien päättäjät ja keskijohto. Hankkeen tuottamat konkreettiset hyödyt kohdentuvat kotona asuville, satunnaisesti sote-palveluita käyttäville iäkkäille henkilöille.

3. Yksinäisyyden vähentäminen kehittämällä yksinäiseksi itsensä kokevien tunnistamista ja löytämistä, yhteistyön rakentamista kuntien ja järjestöjen kesken sekä kehittämällä kulttuurihyvinvoinnin ratkaisuja yhteiseen tekemiseen

IHKU - Ikämiehille hyvinvointia kulttuurista, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry, kesto 2 vuotta.

Hankkeen tavoitteena on lisätä yksinäisyyttä kokevien ja etsivän työn kautta tavoitettavien ikämiesten hyvinvointia ja osallisuutta kulttuurin keinoin. Hankkeessa kehitetään osallistujien kokemuksiin perustuvia kulttuurin hyvinvointivaikutusten arvioinnin menetelmiä sekä osallistujien tarpeisiin vastaavia kulttuurihyvinvointipalveluja ja -toimintaa.

Hanke toteutetaan Joensuun kaupungin pilottialueilla Rantakylässä sekä Enon, Kiihtelysvaaran, Tuupovaaran ja Hammaslahden kirkonkylillä.

Hankkeen osatoteuttajina toimivat Joensuun kaupunki, Karelia Ammattikorkeakoulu Oy ja Pohjois-Karjalan Kansanteatteri Pokka.

Minun näköinen elämä, Oulun seudun omaishoitajat ry, kesto 2 vuotta.

Hankkeen tavoitteena on vähentää oululaisten erityislasten ja -nuorten vanhempien kokemaa yksinäisyyttä, syrjäytyneisyyttä ja kokemusta osattomuudesta kehittämällä kyseisen ryhmän tunnistamista ja löytämistä ja vahvistaen erityislasten vanhempien osallisuutta ja mielen hyvinvointia hyödyntäen taide- ja luontolähtöistä toimintaa.

Hankkeessa kehitetään toimintamalli, jonka avulla erityislasten parissa työskentelevien ammattilaisten on mahdollista tunnistaa syrjäytymisvaarassa oleva erityislapsen vanhempi, ja ohjata hänet hänen omia voimavarojaan ja tarpeita tukevien palveluiden pariin.

4. Luontolähtöisten menetelmien käyttöönotto kunnissa

Luonto osana nuorten hyte-palveluita, Lapin ammattikorkeakoulu, kesto 3 vuotta.

Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten hyvinvointia integroimalla luontoperustaisia menetelmiä ja niiden vaikutusten seurantaa osaksi 15–29-vuotiaille koulutuksen tai työelämän ulkopuolella oleville nuorille kohdennettuja palveluita. Lisäksi hanke tuottaa tietoa luontoperustaisten menetelmien vaikutuksista, rahoitusmahdollisuuksista ja kustannuksista kuntien päätöksenteon tueksi.

Hankkeen pilottialueina ovat Rovaniemi ja Vaasa. Hankkeen kohderyhmänä ovat kuntien nuorisopalvelujen tai nuorisotyön kohdennettujen palvelujen ammattilaiset esimerkiksi työpajatoiminnassa ja etsivässä nuorisotyössä.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Vaasan yliopiston kanssa.

5. Ehkäisevän päihdetyön sisältöjen ja menetelmien kehittäminen varhaiskasvatuksessa, kouluissa tai oppilaitoksissa ja/tai vanhemmuuden tuen menetelmillä

Selvästi JEES!, Turun kaupunki, kesto 3 vuotta.

Hanke kehittää koulumaailmaan päihdetoimintamallin yhteistyössä nuorten ja koulun henkilöstön kanssa. Malli sisältää ajantasaista tietoa, valmiita sisältöjä päihdekasvatuksen tueksi. Tavoitteena on lisäksi lisätä vanhempien tietoa nuorten päihteiden käytöstä ja tukea kasvatusvalmiuksia.

Hankkeen kohderyhmänä ovat 5.–6. ja yläkoulun 7.–10. luokkalaiset oppilaat, alakoulujen luokanopettajat ja yläkoulun aineenopettajat, koulunkäynnin ohjaajat, koulunuorisotyöntekijät sekä koulun muut aikuiset ja lisäksi oppilashuolto, nuorten vanhemmat ja huoltajat.

Puheeksiottava kunta - hyvinvoivat perheet -toimintamalli, Järvenpään kaupunki, kesto 2 vuotta.

Hanke tuottaa ehkäisevän työn toimintamallin kuntien lapsiperheiden palveluihin. Mallissa yhdistetään systemaattiseksi kokonaisuudeksi olemassa olevat puheeksi ottamisen työvälineet ja kunnan poikkihallinnollinen ja hyvinvointialueen kanssa tehtävä yhteistyö hyödyntäen systeemistä ajattelua. Malli ohjaa kunnan lapsiperheiden kanssa työskentelevien ehkäisevää työtä tukien perheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Hankkeen kohderyhmänä ovat järvenpääläiset lapsiperheet sekä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, nuorisopalveluiden sekä kotoutumispalveluiden työntekijät sekä sidosryhmäkumppanit.

 

Terveyden edistämisen määrärahan käytöstä päätetään vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla käyttösuunnitelmalla.
Suunnitelma on luettavissa STM:n verkkosivuilta.

Lisätietoja

Terveyden edistämisen määräraha

Outi Kuitunen-Kaija
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 8195
[email protected]

Heli Hätönen
kehittämisneuvos
STM
puh. 029 516 3326
[email protected]

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Pääsivusto