Terveydenhuollon laaturekistereistä kiinteä osa sosiaali- ja terveydenhuollon tietotuotantoa

Julkaisuajankohta 18.2.2021

Näytteenottohuoneen ovi.

THL jatkaa terveydenhuollon laaturekisterien kehittämistä. Työ jatkuu projektissa, jossa lakisääteiselle laaturekisteritoiminnalle suunnitellaan ja valmistellaan toimivaltainen organisaatio ja toimintamallit. Lisäksi vuoden 2021 aikana on tarkoitus rakentaa kahden niin sanotun painopisterekisterin tietotuotanto.

Projekti toteutetaan eduskunnan juuri ennen joulua THL:lle myöntämällä 1,4 miljoonan euron rahoituksella. Rahoitus on kahdeksi vuodeksi.

Tietotuotannon painopisterekisterit odottavat asetusta

Tietotuotannon painopisterekistereiksi valittavat rekisterit vahvistetaan, kun STM antaa asetusluonnoksen siitä, mitkä laaturekisterit ylipäänsä tulevat THL:n rekisteripidolliselle vastuulle.

Tavoitteena on saada näiden painopisterekisterien tiedot siirtymään terveydenhuollon toimintayksikköjen tietojärjestelmistä THL:ään jatkuvaluonteisesti.

”Ensin rekisterin tietokantaan kerättävät tiedot on määriteltävä huolellisesti. Sitten on toteutettava rajapinta, josta tiedot siirtyvät, sekä luotava analyysi- ja raportointitietokannat. Tietojen laadukkuus ja oikeellisuus on myös kyettävä varmistamaan”, kuvailee projektipäällikkö Jonna Salonen tietotuotannon rakentamista.

Työtä tehdään saumattomassa yhteistyössä Toivo-ohjelmaan kuuluvan Valtava-hankkeen kanssa.

”Toivoaksemme vuoden lopussa painopisterekisterien tietoja voidaan alkaa hyödyntää esimerkiksi vertaiskehittämisessä.” 

Laatutieto sote-uudistuksen tukena

Yksi laaturekisteriprojektin tavoite on vakiinnuttaa THL:n laaturekisteritoiminta osaksi kansallista sosiaali- ja terveydenhuollon laatu- ja vaikuttavuustiedon kokonaisuutta ja näin tukemaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta.

”Laaturekisterien tuottamaa tietoa potilaiden saaman hoidon laadusta ja vaikuttavuudesta voidaan hyödyntää sote-palveluiden uudistamisessa. Laaturekisteri tuottaa tietoa muun muassa siitä, onko potilaiden saama hoito yhtä hyvää eri puolilla maata”, Salonen kuvailee.

Tietotuotannon painopisterekisterien lisäksi THL tukee yhdeksän muun laaturekisterin kehittämistä. Pyrkimyksenä on saada rekisterit oppimaan toisiltaan ja toimimaan yhteisten mallien mukaisesti. 

Nämä niin sanotut kumppanuuslaaturekisterit ovat

  • Diabetesrekisteri
  • Hiv-rekisteri
  • Munuaistautirekisteri
  • Psykoosien hoidon rekisteri
  • Selkärekisteri
  • Sepelvaltimotautirekisteri
  • Suun ja hampaiden hoidon rekisteri
  • Tehohoitorekisteri
  • Tulehduksellisten reumasairauksien rekisteri

Nyt alkavassa laaturekisterityössä hyödynnetään Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit -pilottihankkeen kokemuksia. Vuodet 2018–2020 kestäneessä hankkeessa kehitettiin mallia kansallisia laaturekistereitä varten yhdessä seitsemän tautikohtaisen pilottirekisterin ja kahden työryhmän kanssa.

Vuonna 2019 voimaan tulleet THL-lain muutokset sekä laki sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä määrittelevät laaturekisterit osaksi THL:n pysyvää toimintaa.

Laaturekisteriprojektin johtoryhmänä toimii THL:n johtoryhmä.

Aiheesta lisää 

Eduskunta on myöntänyt terveydenhuollon kansallisten laaturekisterien kehittämiseen 1,4 miljoonaa euroa kahdelle vuodelle (uutinen 21.12.2020)

Tiedolla johtaminen päätöksenteon ja palvelujen kehittämisen tukena (Toivo-ohjelma)

Lisää laaturekistereistä THL:n sivuilla: thl.fi/laaturekisterit

Lisätiedot:

Jonna Salonen
projektipäällikkö, ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7171
[email protected]

Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla laaturekisterit - thlfi pääuutinen - thlfi tiedonhallinta - thlfi