Terveystaloustieteen päivässä 5. helmikuuta aiheena tartuntatautien vaikuttavat torjuntakeinot

Julkaisuajankohta 3.2.2021

Euroopassa ja maailmassa levinnyt koronavirus on joko suoraan tai epäsuorasti saanut aikaan sekä kansanterveydellisiä että kansantaloudellisia vaikutuksia.  Koronaepidemian rajoitustoimien tehokkuutta ja vaikutuksia arvioidaan Terveystaloustieteen päivässä 5. helmikuuta.

Tapahtuman pääpuhuja, professori Jerome Adda italialaisesta Bocconin yliopistosta on tutkinut tarttuvien tautien leviämistä estävien toimien vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta.

”Ymmärrys koronaviruksen moninaisista ja laajoista vaikutuksista on vielä puutteellista, mutta oikea-aikaiset tarttuvien tautien torjuntakeinot ovat yleensä vaikuttavia, koska huono terveydentila vaikuttaa pitkällä aikavälillä terveyden ohella sosiaalisiin ja taloudellisiin mahdollisuuksiin”, Adda sanoo.

Euroopan maissa toteutetuista toimista hän toteaa, että jälkiviisaus on helppoa: olisi pitänyt toimia aikaisemmin ja yhteensovittaa toimia maitten kesken. Adda huomauttaa myös, että maantieteellinen sijainti ja aikaisemmat kokemukset tartuntataudeista on otettava huomioon toimia arvioitaessa.

”Saarivaltioissa koronan torjuminen on onnistunut paremmin kuin Euroopan maissa. Aasian maissa puolestaan oli kokemusta SARS-viruksesta 2000-luvun alussa ja kansalaiset olivat tottuneita esimerkiksi sosiaalisten kontaktien rajoittamiseen. Uusien käyttäytymismallien omaksuminen vie aikaa. Ihmiset ovat haluttomia muuttamaan käyttäytymistään kohdatessaan terveysriskejä”, Adda toteaa.

Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään 3. helmikuuta

Professori Adda esiintyy helmikuun 5 järjestettävässä Terveystaloustieteen päivässä, jonka teemana on ”Kuinka torjua tartuntatauteja vaikuttavasti ja kustannusvaikuttavasti?”

Jerome Addan englanninkielisen puheenvuoron jälkeen tarkastellaan koronaepidemian vaikutuksia Suomen terveydenhuollon talouteen ja kansantalouteen. Paneelikeskusteluun osallistuvat kansliapäällikkö Kirsi Varhila, toimitusjohtaja Juha Tuominen, professori Roope Isotalo ja ylilääkäri Tuija Leino. Paneelin puheenjohtajana toimii erikoistoimittaja Tiina Merikanto

Iltapäivän aikana esitellään uusinta suomalaista terveystaloustieteellistä tutkimusta.
Terveystaloustieteen päivän järjestävät THL ja Terveystaloustieteen Seura. Tilaisuus on ilmainen verkkotapahtuma. Ilmoittautuminen päättyy keskiviikkona 3.2. 

Ohjelma ja ilmoittautuminen

Yhteystiedot

Ismo Linnosmaa
Terveystaloustieteen Seuran puheenjohtaja
Itä-Suomen yliopisto ja THL
[email protected]

Jerome Adda
professori
Bocconin yliopisto, Italia
jerome.adda(at)unibocconi.it

Lauri Sääksvuori
Terveystaloustieteen Seuran varapuheenjohtaja
THL
[email protected]

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi tutkimusuutinen - thlfi