THL alkaa tutkia koronaviruksen esiintymistä jätevesissä

Julkaisuajankohta 21.4.2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aloittanut näytekeräyksen koronaviruksen esiintymisen kartoittamiseksi Suomen jätevesissä. THL käynnistää näytekeräyksen yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. 

Aiemmat Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että puhdistamattomasta jätevedestä pystytään mittaamaan koronaviruksen RNA:ta eli viruksen geeniperimää. RNA-testi ei kerro viruksen elinkyvystä tai tartuttavuudesta.

Jätevesinäytteitä kerätään laajasti eri jätevedenpuhdistamoilta, valtaosasta kuukausittain, osasta viikoittain. THL on lähestynyt tutkimukseen kutsuttavia jätevedenpuhdistamoita sähköpostitse uusien näytteiden keräämisen aloittamiseksi.

Lähes reaaliaikaista kuvaa viruksen esiintymisestä väestössä

Jätevesitutkimus tarjoaa poikkeuksellisen lähestymistavan väestötason muutosten arviointiin. Se toimii parhaiten tasaisin väliajoin toistettuna, jolloin näytteistä voidaan mahdollisesti havaita lähes reaaliaikaisesti koronaviruksen (SARS-CoV-2) esiintyvyyden muutos kaupunkikohtaisesti. Jätevesinäytteistä ei tutkita kenellä virus on, vaan kuinka paljon sitä alueella esiintyy.

”Siinä, missä tavallinen koronavirustesti kertoo, onko yksilöllä koronavirustartunta, jätevesitutkimus kuvastaa, kuinka paljon virusta esiintyy väestötasolla eri paikkakunnilla”, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Jätevesitutkimus täydentää vasta-ainetestauksesta ja yksilöiden koronatesteistä saatavaa kokonaiskuvaa viruksen ilmaantuvuudesta. Jätevesiseuranta pyritään saamaan reaaliaikaiseksi kesäkuun alusta alkaen. Jätevedestä seurataan reaaliaikaisesti myös polioviruksen ja muiden enterovirusten esiintymistä.

”Jätevesistä tutkitaan säännöllisesti esimerkiksi huumeiden käyttöä eri kaupungeissa. Kun tutkimusta tehdään säännöllisesti, voidaan huumetrendien muutokset havaita hyvinkin tarkasti. Samaa lähestymistapaa on käytetty jo aiemmin virusten esiintyvyyden tutkimiseen”, toteaa THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.

Koronavirukset eivät ole uhka juomaveden turvallisuudelle Suomessa. Vedenpuhdistamoilla käytössä olevat vedenkäsittelytekniikat poistavat ja tuhoavat viruksia tehokkaasti.

Lisätietoja:

Koronavirus ja vesiturvallisuus
 

Koronaviruksen tutkiminen jätevesistä

Tarja Pitkänen
erikoistutkija
puh. 029 524 6315
[email protected] 

Jätevesitutkimus Suomessa

Teemu Gunnar
laboratoriopäällikkö
puh. 029 524 8425
[email protected] 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto Ympäristöterveys koronavirus - thlfi tutkimusohjelma4terveysturvallisuus - thlfi vesi - thlfi