THL ja Ruokavirasto ovat laatineet ohjeet turkistarhojen työntekijöiden koronatestauksesta
THL ja Ruokavirasto ovat laatineet kunnille ja sairaanhoitopiireille ohjeet turkistarhojen työntekijöiden koronavirustestauksesta. Taustalla on Euroopan komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2021/788, jossa komissio edellyttää, että minkki- ja supikoiratarhoilla toteutetaan seurantaa koronaviruksen (SARS-CoV-2) varalta.
Suomessa on valittu seurantaohjelma, jossa huomioidaan turkistarhojen eläinten koronavirustestausten määrä, turkistarhoilla toteuttavat torjuntatoimenpiteet sekä turkistarhojen työntekijöiden koronavirustestaus.
Minkki- ja supikoiratarhojen työntekijän testausta suositellaan, mikäli hänellä on koronavirustartuntaan sopivia oireita, hän on altistunut koronavirustartunnalle ja altistumisen jälkeen vieraillut tarhalla, tai saman tarhan työntekijällä tai eläimellä on todettu koronavirustartunta.
Lisäksi on suositeltavaa testata kaikki tarhojen uudet työntekijät, ulkomailta saapuvat kausityöntekijät sekä tarhalla jo työskentelevät työntekijät ulkomaanmatkan jälkeen. Ohjeessa on tarkemmat määrittelyt, missä tilanteissa ja miten testaukset tulisi tehdä.
Ohjeessa mainituissa tilanteissa näytteenotto ja testaus kuuluvat maksuttoman kunnallisen koronavirustestauksen piiriin.
Lisätiedot
Ohje turkistarhojen työntekijöiden koronavirustestauksesta (pdf)
(THL)
Ohjeita eri alojen ammattilaisille
(THL)
Jari Jalava
johtava asiantuntija
THL
[email protected]