THL mukana kehittämässä kansainvälistä tartuntatautien seurantaa
Ilmastonmuutos, ihmisten ja eläinten globaali liikkuminen, väestönkasvu ja kaupungistuminen lisäävät riskiä erilaisten tartuntatautien leviämiseen. THL on mukana kansainvälisessä hankkeessa, jossa kehitetään tautien havaitsemista, seurantaa ja epidemioihin varautumista.
Tammikuussa alkaneen MOOD-hankkeen (MOnitoring Outbreak events for Disease surveillance in data science context) tavoitteena on yhtenäistää ja kehittää tartuntatautien seurantaa niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa.
Hankkeessa selvitetään miten esimerkiksi erilaiset signaalit mahdollisesta epidemiasta voidaan havaita mahdollisimman aikaisin ja miten tautien seurantaan liittyviä työkaluja voidaan kehittää sekä yksittäisissä maissa että koko Euroopassa.
”On tärkeää, että erilaiset taudit ja mahdolliset epidemiat havaitaan ajoissa. Näin voidaan arvioida tautien aiheuttamaa riskiä väestölle ja ehkäistä tautien ja mahdollisten epidemioiden vaikutuksia. Meneillään oleva COVID-19-pandemia korostaa tarvetta entistä tehokkaampien ja kansainvälisesti yhtenäisten seurantamenetelmien kehittämiselle sekä maiden väliselle yhteistyölle”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane.
MOOD-hankkeeseen osallistuu kaikkiaan 25 tutkimuslaitosta 12 eri maasta. Hanketta rahoittaa Euroopan Unionin tärkein tutkimuksen ja innovoinnin rahoitusohjelma Horisontti 2020 noin 14 miljoonalla eurolla. Hanke kestää vuoden 2023 loppuun saakka.
Lisätiedot
Dealing with emerging diseases: rethinking how we monitor global health
(Tiedote MOOD-hankkeesta 19.3.)
Jussi Sane
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7406
[email protected]
Henna Mäkelä
tutkija
THL
p. 029 524 7488
[email protected]