THL:n ennakkoarvio: koronarokotteen tehosteannos iäkkäille ja tietyille riskiryhmille syksyllä

Julkaisuajankohta 17.5.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tämänhetkisen arvion mukaan iäkkäille ja tietyille riskiryhmille suositellaan todennäköisesti syksyllä koronarokotteen tehosteannosta. Rokote on tarkoitus antaa samanaikaisesti influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa.

 THL tarkentaa ennakkoarviotaan kesäkuussa, jolloin saataneen tarkempaa tietoa muun muassa syksyllä käytössä olevasta rokotteesta ja sen arvioidusta tehosta silloin kiertäviä variantteja vastaan. Tällöin tarkentuvat myös Suomeen saatavien uusien rokotteiden määrä ja lääkeviranomaisen hyväksymä koostumus.

”Tämä on ennakkotieto mahdollisesti tulevasta suosituksesta. On tärkeää, että kentän toimijat pystyvät suunnittelemaan ja varautumaan rokotuksiin hyvissä ajoin. Seuraamme kuitenkin uutta tutkimustietoa rokotteista ja niiden arvioidusta vaikuttavuudesta eri väestöryhmissä, jotta voimme tarkentaa ennakkoarviota ja suositusta”, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada.

Suositukset koronarokotteista perustuvat Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) ja THL:n yhteisiin arvioihin.

Nykyiset suositukset ovat yhä voimassa

Syksyllä todennäköisesti suositeltava tehosterokote koskee 65 vuotta täyttäneitä ja lääketieteellisiä riskiryhmiä. Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella terveet alle 65-vuotiaat aikuiset sote-ammattilaiset mukaan lukien ja lapset eivät tarvitse syksyllä lisätehostetta. Syksyn rokotussuositus varmistuu, jos sillä on lääketieteelliset ja epidemiologiset perustelut. 

Nykyarvion mukaan koronan ja influenssan lääketieteelliset riskiryhmät on hyvä yhdenmukaistaa mahdollisimman pitkälti. Molempia rokotuksia suositellaan 65 vuotta täyttäneille, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja raskaana oleville. 

THL:n aiemmin antamat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat yhä voimassa.

Tieto syksyn rokotteista tarkentuu

Tämän hetken tietojen pohjalta on todennäköistä, että syksyn rokotuksissa käytettäisiin ennemmin tulevia varianttiräätälöityjä rokotteita kuin varastossa nyt olevia BA.1- ja BA.4-5-räätälöityjä rokotteita. Nykyisten BA.1 ja BA.4-5 rokotteiden suojateho nykyään kiertävien varianttien aiheuttamia tartuntoja ja lisäteho sairaalahoitoa ja kuolemia vastaan hauraimmissa ryhmissä vaikuttaa olevan vähäinen. THL on julkaissut havainnosta vertaisarvioinnissa olevan rekisteripohjaisen tutkimuksen.

”Kaikki tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta taudilta”, muistuttaa Hanna Nohynek.

THL tiedottaa myöhemmin, mitä rokotteita syksyn tehosteannoksissa käytetään ja milloin Suomeen saadaan uusia koronarokote-eriä.

THL seuraa uutta tutkimustietoa sekä epidemian kehittymistä niin Suomessa kuin muuallakin ja muuttaa suosituksia tarvittaessa lääketieteellisin perustein. 

Lisätietoja

Hanna Nohynek
Ylilääkäri, THL
[email protected]

Eero Poukka
Asiantuntijalääkäri, THL
[email protected]

Tutkimuksen preprint: Bivalent booster effectiveness against severe COVID-19 outcomes in Finland, September 2022 – March 2023

 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronarokote - thlfi koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi rokotukset - thlfi