THL:n laaturekisteritoiminta auttaa seuraamaan ja kehittämään hoidon laatua ja vaikuttavuutta hyvinvointialueilla

Julkaisuajankohta 25.11.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) käynnistää pysyvän laaturekisteritoiminnan vuonna 2023. Toiminnalla vastataan hyvinvointialueiden tarpeeseen tuottaa yhdenvertaisia, laadukkaita ja kustannusvaikuttavia terveydenhuollon palveluja. THL:n laaturekisterien ensimmäiset julkiset raportit hoidon tuloksista ja laadusta julkistetaan 13.12.2022 pidettävän Laaturekisterifoorumin yhteydessä.

Laaturekisteritoiminta tukee sote-uudistuksen tavoitteita

Hyvinvointialueet tarvitsevat laadukasta ja ajantasaista tietoa tarjotakseen asukkailleen oikeanlaisia ja oikea-aikaisia palveluja.

Laaturekisterien tuottamaa tietoa hyödyntämällä voidaan kohdentaa voimavaroja sinne, missä niistä saadaan parhaiten hyötyä. Näin ammattilaisten aika ja yhteiskunnan rahat käytetään vaikuttavasti ja oikeudenmukaisesti.

"Laaturekisterien tuottamaa tietoa tarvitaan myös hoitosuositusten kehittämisessä, uusien hoitomenetelmien arvioinnissa ja sote-palvelujen ohjauksessa”, ylilääkäri Jonna Salonen toteaa.

THL:n laaturekistereitä kehitetään yhteistyössä eri tahojen kanssa

Laaja asiantuntija- ja sidosryhmäverkosto on osallistunut yhdessä THL:n kanssa kansalliseen laaturekisteritoimintaan vuodesta 2018 alkaen. THL:n laaturekisterit perustuvat kansallisesti yhteneväisiin määrittelyihin, mikä mahdollistaa eri alueilla ja eri tietojärjestelmillä kerättyjen tietojen yhdistämisen ja vertailun. Tietoja rekistereihin kerätään kansallisista tietovarannoista sekä sote-organisaatioilta. Vuoden 2023 alusta THL kerää tietoja lakisääteisesti.

Laaturekisteritoiminnan onnistumisen edellytys on tiivis yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa, sillä laaturekisterien tiedot kertyvät aidoissa hoitokontakteissa kirjatuista tiedoista. Tietojen kirjaaminen kansallisten ohjeiden mukaan on kaiken laadukkaan kansallisen tiedonkeruun perusta. Tiedot tulee myös tallentaa kansallisiin tietovarantoihin, kuten rekistereihin ja Kanta-palveluihin, noudattaen yhtenäisiä määrittelyjä.

”Yhteistyö tietojen toimittamisessa hyvinvointialueiden kanssa on äärimmäisen tärkeää, jotta saamme turvattua laaturekisterien kattavan tietopohjan. Yhdessä tuotetun, laadukkaan ja kattavan tiedon perustella voidaan kehittää vaikuttavia palveluja”, ylilääkäri Jonna Salonen kannustaa.

THL:n ensimmäiset yhdeksän laaturekisteriä ovat

  • diabetesrekisteri,
  • HIV-rekisteri,
  • munuaistautirekisteri,
  • psykoosien hoidon laaturekisteri,
  • selkärekisteri,
  • suun ja hampaiden sairauksien hoidon laaturekisteri,
  • sydänrekisteri,
  • tehohoidon laaturekisteri sekä
  • tulehduksellisten reumasairauksien laaturekisteri.

THL kutsuu aiheesta kiinnostuneita osallistumaan 13.12. klo 9 - 17 Laaturekisterifoorumiin. Tilaisuutta voi seurata etänä tai osallistua THL:n Helsingin toimipisteessä. Tervetuloa!

Lisätietoa:

Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit

Laaturekisterifoorumi 13.12.2023 THL:n tapahtumakalenterissa

 

Yhteystiedot

Jonna Salonen
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7171
[email protected]

 

Kansantaudit Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla laaturekisteri - Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla