THL:n lausunto: Terveysperusteinen verotus edistää väestön terveellistä ja kestävää ravitsemusta ja säästää siten terveydenhuollon kustannuksia

Julkaisuajankohta 7.2.2025 12.03
Tiedote

Hallituksen esitys makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan nostamiseksi on oikeansuuntainen, mutta liian suppea, arvioi THL lausunnossaan. THL kannattaa laaja-alaista terveysperusteista verotusta ja sen valmistelun aloittamista.

Hallitus esittää, että makeisten ja suklaatuotteiden arvonlisäverokanta nostettaisiin nykyisestä 14 prosentista 25,5 prosenttiin.

THL kannattaa arvonlisäverokannan nostamista, mutta pitää lakiehdotusta liian kapea-alaisena, koska se kohdistuu vain makeisiin, suklaaseen ja suklaata/kaakaota sisältäviin elintarvikkeisiin.

”Hallituksen esitys on askel oikeaan suuntaan kuluttajatottumusten ohjaamiseksi terveellisempien valintojen suuntaan. Ottaen huomioon ylipainon ja siihen liittyvien terveysongelmien lisääntymisen väestössä, THL pitäisi kuitenkin tärkeänä, että valmistelua kohti selvästi laaja-alaisempaa terveysperusteista verotusta jatkettaisiin”, kertoo THL:n johtava asiantuntija Heli Kuusipalo

Laaja-alainen vero sisältäisi muita elintarvikkeita korkeamman verokannan kaikille niille elintarvikkeille, jotka sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria. Samanaikaisesti voitaisiin laskea peruselintarvikkeiden verotusta tai poistaa ALV kokonaan terveyttä edistävistä ja ympäristön kannalta kestävistä peruselintarvikkeista, kuten kasviksista, täysjyväviljavalmisteista, marjoista ja hedelmistä.

”Elintarvikkeiden terveysperusteinen verotus tukee väestön siirtymistä kohti terveellisempiä ja kestävämpiä ruokavalioita. Lisäksi verotus kohdistuisi koko väestöön, mikä tukee terveyden tasa-arvoa”, Kuusipalo kertoo.

THL:n lausunnossa ehdotetaan lisäksi, että täysksylitolituotteet rajataan pois lakiehdotuksesta, koska niiden käyttö tukee hammasterveyttä.

Muutokset väestön ravitsemuksessa edellyttävät erilaisia yhteiskunnallisia toimia

Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ruoastaan terveyden kannalta liikaa suolaa ja kovaa rasvaa sekä liian vähän ravintokuitua. Liiallinen sokerin saanti heikentää väestön ruokavalioiden ravitsemuksellista laatua.

Ruokavalioilla on vaikutusta väestön sairastavuuteen ja sitä kautta terveydenhuollon menoihin sekä väestön toiminta- ja työkykyyn.

Lausunnossaan THL suositteleekin, että pelkkien rahallisten verotulojen sijaan huomioitaisiin, että väestön terveyttä ja hyvinvointia edistävä ravitsemus säästää pitkällä aikavälillä terveydenhuollon kustannuksia. 

Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee elintarvikkeisiin kohdistuvaa terveysperusteista verotusta, joka onkin jo voimassa muutamissa maissa. Terveysperusteinen verotus kannustaa elintarviketeollisuutta kehittämään terveyttä edistäviä vaihtoehtoja.

Lisäksi terveysperusteinen verotus kannustaa väestöä vähentämään epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta, koska se lisää kuluttajien tietoisuutta siitä, että säännöllinen epäterveellisten ruokien ja juomien nauttiminen ei kuulu terveyttä edistävään ruokavalioon. 

”Mikään yksittäinen toimi ei riitä, vaan uudistuksia tulisi kohdentaa koko ruokajärjestelmään terveyttä edistävien ja kestävien ruokavalintojen tukemiseksi. Hinnan lisäksi runsas tarjonta ja markkinointi lisäävät epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta”, kertoo THL:n pääjohtaja Mika Salminen. 

Lisätietoja:

THL:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle makeisten ja suklaan arvonlisäverokannan muuttamista koskevaksi lainsäädännöksi (VM088:00/2024) (pdf) 

Heli Kuusipalo
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6747
[email protected]

Elintavat ja ravitsemus Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Kansantaudit Pääsivusto tutkimusohjelma3hyte