THL:n mallinnus: Rokotuskattavuuden nousu mahdollistaa yhteiskunnan asteittaisen avautumisen

Julkaisuajankohta 26.8.2021

Rokotuskattavuuden nousu mahdollistaa kontaktien määrän kasvattamisen ja yhteiskunnan asteittaisen avautumisen, selviää THL:n tekemästä mallinnuksesta.

Mallinnuksessa selvitettiin, miten rokotuskattavuuden nousu vaikuttaa syksyn epidemianäkymiin.

Malleissa rokotuskattavuus nousee sitä mukaan kun Suomeen saadaan rokotteita. Kun väestön rokotussuoja laajenee, kontaktien lisääntyminen ei ole enää entisenkaltainen riski ja rajoituksista voidaan asteittain luopua.

Ikääntyneet on Suomessa rokotettu jo hyvin kattavasti. Malleissa on laskettu, miten keski-ikäisten ja nuorten erilaiset rokotuskattavuudet vaikuttavat sairaalahoidon tarpeeseen tilanteessa, jossa kontakteja lisätään.

”Rokotukset ovat edenneet Suomessa kesän aikana hyvin. Kaikkein tärkein asia on saada rokotuskattavuus nousemaan edelleen mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman korkealle. Ja tärkeää on myös, että otetaan toinen rokoteannos, yksi ei riitä, sanoo ylilääkäri Tuija Leino THL:stä.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet suojaavat kahden annoksen jälkeen erittäin hyvin koronavirustaudin vakavalta muodolta. 

”Keski-ikäisillä rokottamattomilla on tällä hetkellä paljon enemmän tartuntoja kuin viime talvena. Heistäkin kaikkien kannattaa ehdottomasti ottaa rokote. Olisimme pulassa, jos rokotteita ei olisi”, sanoo THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä

THL järjestää tänään torstaina 26.8. klo 14 webinaarin, jonka aiheena ovat mallinnusskenaariot syksyn koronavirustilanteesta.  Mallit eivät ole ennusteita epidemian tulevasta kulusta, vaan epidemian mahdollisia kehityskulkuja erilaisilla malliin asetetuilla oletuksilla.

Lisätietoa ja linkki webinaariin 

Webinaarin materiaalit julkaistaan verkkosivuillamme tilaisuuden jälkeen: Koronavirusepidemian mallinnusta

 

Lisätiedot:

Tuija Leino
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8787
 
Simopekka Vänskä
erikoistutkija
THL
p. 029 524 8575
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto korona - thlfi koronavirus - thlfi press-release