THL:n pohjoismainen webinaari: pandemian jälkeen tarvitaan osallistavaa ja yhdenvertaista jälleenrakennusta
Vammaisfoorumin pääsihteeri Pirkko Mahlamäki summasi koronapandemiaa ja vammaisjohtajuutta käsitelleen webinaarimme: ”Voimme yhdessä rakentaa pandemian jälkeen yhdenvertaisemman yhteiskunnan ja inklusiivisemman koulutusjärjestelmän. Ihmisoikeuksien puolustajien tulee pysyä esillä.”
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjestivät 9.2.2021 webinaarin “Building Back Better – Disability Leadership and the Way Forward”. Tilaisuus järjestettiin osana Suomen puheenjohtajuutta Pohjoismaiden ministerineuvostossa ja Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen ja sen alaisen Vammaisalan pohjoismaisen yhteistyöneuvoston toimintaa.
Vammaisilla henkilöillä epävarmuutta ja yksinäisyyttä
Aamupäivän puheenvuoroissa eri Pohjoismaiden edustajat puhuivat koronapandemian vaikutuksista vammaisiin henkilöihin. Vanhempi neuvonantaja Maria Montefusco Vammaisalan pohjoismaisesta yhteistyöneuvostosta kertoi koronapandemian ja siihen liittyvien rajoitustoimien aiheuttamasta epävarmuudesta ja yksinäisyydestä haavoittuviin ryhmiin kuuluvien ihmisten parissa. Hän muistutti, että pandemiaan reagoimisessa on ollut alueellisia eroja ja että erityisesti vammaiset lapset ja nuoret ovat kärsineet.
Johtaja Jaska Siikavirta STM:stä valotti puheenvuorossaan päätöksenteon periaatteita pandemian aikana. Hän korosti, että sosiaali- ja terveyspalvelut on taattava myös koronapandemian aikana. Tanskalaisen Danske Handicaporganisationerin varapuheenjohtaja Sif Holst puolestaan korosti ihmisoikeuksien, osallisuuden sekä saavutettavan koronatiedon merkitystä. Vammaisaktivisti Amu Urhonen nosti esille, että humanitaarisen toiminnan näkökulmasta vammaisten henkilöiden inkluusio on vielä verrattain uusi asia.
Tutkimukset vahvistavat: pandemia vaikuttanut enemmän vammaisiin henkilöihin
THL:n tutkijat Marja Holm, Anna-Josefina Väre ja Marika Korhonen esittelivät aamupäivän lopuksi alustavia tuloksia väestötutkimuksista ja henkilökohtaisen avun kyselystä, jotka selvittävät vammaisten henkilöiden kokemuksia koronapandemian aikana.
Finsote 2020 -tutkimuksessa selvitettiin mm. pandemian aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia nukkumiseen, yksinäisyyteen, tulevaisuudenuskoon, huolestuneisuuteen, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä taloudelliseen tilanteeseen. Monilta osin vammaiset ihmiset olivat kokeneet enemmän kielteisiä vaikutuksia kuin muu väestö. Henkilökohtaisia avustajia käyttäville henkilöille suunnatussa kyselyssä raportoitiin mm. uniongelmista, huolestuneisuudesta ja vaikeuksista hakeutua terveyspalveluiden pariin.
Vammaisjohtajuutta kaikille tasoille
Iltapäivän kommentoijat pohtivat vammaisjohtajuuden käsitettä: millaista johtajuutta vammaiskentällä tarvitaan? Maria Montefusco sanoi, että vammaisjohtajuutta tarvitaan monella tasolla, aina henkilökohtaisesta voimaantumisesta poliittisen päätöksenteon tasolle.
Pääjohtaja Malin Ekman Aldén Myndigheten för delaktighetistä kertoi, että erot osallisuudessa ovat Ruotsissa korostuneet koronapandemian aikana. Abilis-säätiön vaikuttamistyön koordinaattori Tuomas Tuure peräänkuulutti oikeaa vaikutusvaltaa päätöksenteossa. Koordinaattori Anna Caldén Samarbetsförbundet kring funktionshinder SAMSista kehotti luottamaan vammaisjärjestöihin ja vammaisiin henkilöihin ja ottamaan heidät paremmin mukaan päätöksentekoon ja työelämään.
Päivän aikana korostui se, että vielä on liian aikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä pandemian vaikutuksista tai opeista. Kestävän jälleenrakennuksen edellytyksenä on kuitenkin tilanteen jatkuva arviointi sekä tutkimukset ja selvitykset pandemian vaikutuksista. On ratkaisevan tärkeää, että aihetta käsitellään tiiviissä vuoropuhelussa eri toimijoiden kesken. Haluamme pitää huolen siitä, että jatkotyöskentelyssä huomioidaan vammaisjohtajuuden merkitys sekä tilaisuudessa esitetyt näkökulmat.
Webinaarin esitysten tallenteet (englanniksi sekä englanninkielinen kirjoitustulkkaus)
Lisätietoja:
Päivi Nurmi-Koikkalainen
Johtava asiantuntija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
puh. 029 524 7454
[email protected]
Tea Hoffrén
Erityisasiantuntija
Sosiaali- ja terveysministeriö
puh. 029 516 3220
[email protected]