THL on mukana tutkimassa suolistoperäistä kuormitusta rantalaitumilta vesistöihin

Julkaisuajankohta 3.11.2022

Laidunmaata vesistön vieressä.

Nautakarjan ja lampaiden rantalaiduntaminen on tärkeä luonnon monimuotoisuutta lisäävä rantaniittyjen hoitomuoto. Rantaniityillä liikkuminen, vapaa syöminen ja märehtiminen, sekä lajitoverien seura edistävät laiduneläinten hyvinvointia. Samalla laiduntavien eläinten lannan on kuitenkin epäilty tuovan vesistöihin ravinteita sekä ihmisille infektiotauteja aiheuttavia mikrobeja.

Merenrantalaidunnusta luonnon ja ihmisten hyväksi (RANTALAIDUN) -hankkeessa on tutkittu rantalaitumia kokonaisvaltaisesti luontoarvojen, laiduntavien eläinten hyvinvoinnin, vesien tilan kuin rantojen virkistyskäytön ja elinkeinojen näkökulmasta. Hanke tarjoaa tietoa muun muassa rantalaidunten sijoittelusta suhteessa muihin alueiden käyttömuotoihin ja terveysturvallisuuden kannalta tarpeellisista tutkimuksista.

Rantalaitumien alapuolisten vesistövesien hygieenisen turvallisuuden edistäminen on tärkeää ihmisten vesivälitteisten infektioiden ennaltaehkäisemiseksi etenkin, jos vettä käytetään talousveden tuotannossa, maatalouden kasteluvetenä tai jos lähistöllä sijaitsee uimaranta. Herkillä alueilla rantalaidunnusta voi olla tarpeen paikallisesti hygieniasyistä rajoittaa.

Eläinten lanta voi päätyä laitumilta valumavesiin tai rantalaitumilta suoraan vesistöihin. Ulosteilla saastuneen veden käyttö voi olla merkittävä tartuntalähde ihmisten ja eläinten zoonoottisissa EHEC, kampylobakteeri ja Cryptosporidium -infektioissa. 

Pitkäkestoista ripulia aiheuttavat Cryptosporidium-alkueläimet ja erityisesti zoonoottinen C. parvum ovat yleistyneet viime vuosina ihmisten infektioiden aiheuttajina Suomessa. Myös RANTALAIDUN-hankkeessa Cryptosporidium-alkueläin oli tavallinen löydös märehtijöiden lantanäytteistä. Sen sijaan zoonoottista C. parvum-lajia ei tunnistettu lantanäytteistä sekvensointitulosten perusteella, mikä tarkoittaa, että rantalaitumien valumavesissä esiintyvät kryptosporidit eivät välttämättä aiheuta infektioriskejä ihmisille.

Nautakarjan suolistossaan kantamat ja ulosteisiinsa erittämät zoonoottiset taudinaiheuttajat tunnetaan melko kattavasti. Tietoa muiden laiduntavien eläinten kuten lampaiden tai hevosten suolistossaan kantamista zoonoottisista taudinaiheuttajista on merkittävästi vähemmän.

RANTALAIDUN-hankkeen ovat toteuttaneet yhteistyössä Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ProAgria Oulu ja Helsingin yliopisto. Hankkeen tuloksia esiteltiin Eläinlääkäripäivillä 3.11. ja niistä kerrotaan laajemmin keväällä 2023.

Lisätiedot

Rantalaidun-hanke (LUKE)

Tarja Pitkänen
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 6315
sähköposti: [email protected]

Annastiina Rytkönen
väitöskirjatutkija
Helsingin yliopisto
puh. 029 415 8213
sähköposti: [email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Ympäristöterveys Ympäristöterveys vesi - Ympäristöterveys