THL on mukana valmistelemassa sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskusta – osallistu sosiaalisten innovaatioiden päivään 7.11.

Julkaisuajankohta 15.9.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelee vuoden 2023 aikana Suomeen uutta sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskusta yhteistyökumppaneidensa kanssa Euroopan sosiaalirahaston rahoituksella (ESR TL5). Mukana valmistelussa ovat SOSTE, Kuntaliitto, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Kuntoutussäätiö, LUT University ja Silta-Valmennusyhdistys.

Euroopan unioni tukee jäsenmaihin perustettavia sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskuksia ja kansallisia strategioita edistääkseen sosiaalisten innovaatioiden leviämistä ja käyttöönottoa. 

Sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskuksen tehtävänä on parantaa innovaatioiden tunnistamista ja helpottaa niiden taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten arviointia. Keskeisin tavoite on juurruttaa parhaimmat innovaatiot vakiintuneiksi toimintatavoiksi.

”Osaamiskeskuksen käytännön työtä tulee olemaan laajan ja monialaisen toiminnan koordinointi sekä sektorirajat ylittävien toimintatapojen luominen. Suunnittelemme parhaillaan EU:n rahoituksen hakemista pysyvän toiminnan varmistamiseksi”, kertoo valmisteluhankkeen projektipäällikkö Veera Laurila THL:stä.

Sosiaalisten innovaatioiden päivä 7.11.

Osaamiskeskuksen valmistelu ja pilotointi -hanke järjestää 7.11. klo 9–15.45 Sosiaalisten innovaatioiden päivän. Ensimmäistä kertaa toteutettava tapahtuma kokoaa yhteen sosiaalisten innovaatioiden kehittäjät, verkostot ja rahoittajat. Hybridinä järjestettävä tapahtuma alkaa yhteisellä Helsingistä striimattavalla osuudella ja iltapäivällä järjestetään satelliittitilaisuuksia eri puolilla Suomea.

Sosiaalisten innovaatioiden päivä 7.11.2023 – tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu

Sosiaalinen innovaatio ratkoo ongelmia ja tehostaa toimintaa

Sosiaaliset innovaatiot ovat uusia käytännössä toimiviksi osoitettuja palveluja, tuotteita, toimintamalleja, prosesseja tai eri alojen strategioita. Innovaatio ei viittaa yksin markkinoilla tavoiteltavaan kilpailuetuun, vaan aiempaa parempiin ratkaisuihin yhteiskunnan tarpeisiin ja ongelmiin. Suomalaisina esimerkkeinä on pidetty neuvoloita ja nuorten yhden luukun Ohjaamo-palveluja.

Sosiaaliset innovaatiot voivat perustua jo olemassa oleville ratkaisuille ja parantaa niitä. Teknologisen innovaation tehokas käyttöönotto vaatii usein tuekseen sosiaalisen innovaation eli uuden tavan toimia.

THL:llä on pitkä kokemus sosiaalisten innovaatioiden tukemisesta ja kehittämisestä. THL on tuottanut vuodesta 2008 lähtien SOSTE:n ja Suomen Kuntaliiton kanssa Innokylä-verkkopalvelua, joka tarjoaa työkaluja uusien ratkaisujen ja sosiaalisten innovaatioiden ideointiin, kehittämiseen ja levittämiseen. Innokylä toimii myös Sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskuksen valmistelun pohjana.

Lisäksi monet THL:n hankkeista ovat kehittäneet ja kehittävät sosiaalisia innovaatioita esimerkiksi työttömyyteen tai asunnottomuuteen. Valtakunnalliset Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatiohanke ja Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -hanke SOILA onkin kutsuttu mukaan osaamiskeskusvalmisteluun.

Euroopan Unionin komissio on avaamassa kansainvälistä tietokantaa, jonka tarkoituksena on vauhdittaa sosiaalisten innovaatioiden löytämistä ja innovaatioiden käytön laajentamista.

Lue lisää:

Sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskuksen valmistelu thl.fi:ssä

Enemmän hyvää innovaatioista. Sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskuksen suunnittelu - hankkeen loppuraportti. Demos Helsinki 10/20. Pdf, 0,75 Mt 

Lisätietoja: 

Veera Laurila
projektipäällikkö, THL
Puh. 029 524 6644
[email protected]

 

Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen euroopan sosiaalirahasto - thlfi innovaatiot - thlfi kehittäminen - thlfi osaamiskeskus - thlfi sosiaalinen innovaatio - thlfi