THL on päivittänyt ohjeen turkistarhojen työntekijöiden koronatestaamisesta

Julkaisuajankohta 30.3.2023

THL on yhdessä Ruokaviraston kanssa päivittänyt ohjeen turkistarhoilla työskentelevien koronatestaamisesta. 

Turkiseläinten koronavirusseuranta (SARS-CoV-2-seuranta) muuttuu 1.4.2023 alkaen. Euroopan komissio ei enää uusi aiempaa päätöstään eläinten koronavirusseurannasta, joten jatkossa seurannan sisältö päätetään kansallisesti. 

Kansallinen ohje turkistarhojen työntekijöiden testaamisesta perustuu Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) antamaan suositukseen, jolla pyritään estämään SARS-CoV-2-tartuntoja turkistarhoilla.

Ohjeessa kuvataan, miten turkistarhojen työntekijöiden koronavirustestaus suositellaan toteutettavan Suomessa. Suositus koskee minkki- ja supikoiratarhoja. Tarkoituksena on, että jatkossakin oireiset ja altistuneet työntekijät testataan. 

Testaussuositus on osa suurempaa kokonaisuutta, jolla suojellaan turkistarhojen eläimiä SARS-CoV-2-tartunnoilta, sillä virus voi levitä eläinten keskuudessa ja muuntua. Suosituksella pyritään myös estämään tartuntojen leviäminen turkistarhoilta väestöön. 

Ruokavirasto on lisäksi laatinut ohjeet turkistarhoille ja eläinterveysviranomaisille turkiseläinten koronavirustartunnan torjunnasta ja seurannasta.

Lisätiedot

Ohje turkistarhan työntekijöiden koronavirustestauksesta (THL, pdf 54 kt)

Anvisning för coronavirustestning hos pälsfarmsarbetare (THL, pdf 54 kt)

SARS-CoV-2 in animals: susceptibility of animal species, risk for animal and public health, monitoring, prevention and control (ECDC, pdf 15,2 Mt)

SARS-CoV-2 turkiseläimillä (Ruokavirasto)

Sohvi Kääriäinen
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8116
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset koronavirus - Infektiotaudit ja rokotukset