THL selvittää laajassa rekisteritutkimuksessa maksuhäiriöiden syitä ja koronan vaikutuksia niihin – tutkimuksessa hyödynnetään luottotietoja

Julkaisuajankohta 8.1.2021

Nuoria ylittämässä suojatietä.

THL alkaa selvittää laajassa rekisteritutkimuksessa maksuhäiriöiden syitä ja koronaepidemian vaikutuksia maksuhäiriöihin.

Tavoitteena on selvittää, millä väestöryhmillä on maksuhäiriömerkintöjä ja miksi. Lisäksi selvitetään, miten maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat ihmisten toimeentuloon ja terveyteen. Tällä hetkellä esimerkiksi nuorten maksuhäiriöiden taustoista ja vaikutuksista tiedetään vähän.

Tutkimusta varten THL kysyy vuonna 1987 ja 1997 syntyneiden luottotietoja Asiakastieto Oy:stä. Tietoja kerätään ja niitä käsitellään saatujen tutkimuslupien mukaisesti. Tietojen poiminta Asiakastiedon tietokannasta tapahtuu tammikuun aikana. 

Luottotietoja kysytään Asiakastiedolta ainoastaan tutkimustarkoituksiin. Tietoja käsitellään luottamuksellisesti ilman, että yksityishenkilöitä voidaan tunnistaa. THL ei ota tutkittaviin yhteyttä, mutta ne, joilla on käytössään luottotietojen seurantapalvelu, saavat tietojen kysymisestä automaattisen ilmoituksen. Ilmoituksessa on linkki, josta pääsee tarkempiin tietoihin tutkimuksesta.

Tutkimuksen on rahoittanut Suomen Akatemia (Helsingin yliopisto: BIBU - Kansalaisuuden kuilut ja kuplat, 312710). 

Kansalliset syntymäkohortit 1987 ja 1997 -hankesivu

Lue lisää rekisteritutkimuksesta: Moniin ongelmiin löytyy ratkaisu, kun hyödynnämme laadukkaita rekisteritietoja tutkimuksissa (THL-blogi 6.9.2018)

Lisätiedot:

Aapo Hiilamo (tutkimussuunnitelmaan liittyvät kysymykset)
vieraileva tutkija
THL
[email protected] 

Markus Keski-Säntti (tutkimusaineiston käsittelyyn liittyvät kysymykset]
tutkija
THL
[email protected]

Antti Kääriälä (kansallisten syntymäkohorttien 1987 ja 1997 tutkimukseen liittyvät kysymykset)
erikoistutkija
THL
[email protected]

Pääsivusto eriarvoistuminen - thlfi maksuhäiriöt - thlfi nuoret - thlfi tutkimusohjelma1eriarvoisuus - thlfi