THL selvittää sosiaali- terveydenhuollon yhteispäivystysten nykytilaa ja toimintaa koronakriisissä

Julkaisuajankohta 19.5.2020

Sote-keskuksen odotustila

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteispäivystysten nykytilasta kyselyn. Samalla selvitetään yhteispäivystysten toimintaa COVID-19-kriisin aikana. Kysely on lähetetty kaikkiin yhteispäivystyksiin. Alustavat tulokset julkaistaan loppuvuodesta 2020.

Yhteispäivystysten toiminnasta ei ole saatavilla yhtenäistä ja ajantasaista tietoa. Kyselyllä pyritään samaan kuva siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden integraatio yhteistoiminnassa toteutuu. Lisäksi kehittämisen tueksi tarvitaan tietoa siitä, millaisia toimivia käytäntöjä on olemassa tai mitä osa-alueita pitää kehittää. 

”Selvitämme myös päivystyspisteiden tilannetta koronaepidemian aikana. Millainen pandemiavalmius ja potilasturvallisuus yksiköissä on, millaiset henkilöstöresurssit ja kuinka kuormittava tilanne ylipäätään on”, kertoo THL:n ylilääkäri Eeva Reissell

THL on mukana eurooppalaisessa päivystystoiminnan tutkimusverkostossa

Ensisijaisesti yhteispäivystyskyselyn tuloksia hyödynnetään kansallisen terveyspalvelujärjestelmän ja erityisesti yhteispäivystysten kehittämisessä sekä varautumisessa koronaa vastaaviin kriisitilanteisiin. 

Tuloksista on määrä keskustella myös eurooppalaisessa terveydenhuollon päivystystoiminnan EurOOHnet-verkostossa (European research network for out-of-hours primary health care), jossa THL on mukana.

”Kyseessä on eurooppalainen tutkijaverkosto, joka koostuu 18 eri maan asiantuntijoista ja tutkijoista”, kertoo erityisasiantuntija Hanna Tiirinki

Yhteispäivystysten kysely alkoi 18.5., ja vastausaika päättyy 30.6.2020. Linkki kyselyyn on lähetetty päivystystoiminnasta vastaaville. 

European research network for out-of-hours primary health care

Lisätietoa: 

Eeva Reissell 
ylilääkäri 
THL
puh. 029 524 7655

Hanna Tiirinki 
erityisasiantuntija
THL
puh. 029 524 7052
[email protected]
 

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla korona - thlfi koronavirus - thlfi pääuutinen - thlfi sote-uudistus - thlfi tutkimusohjelma2sote - thlfi