Tilastoraportti: Kehitysvammaisten asiakkaiden määrät laitoshoidossa pysyneet samalla tasolla edellisvuoden kanssa
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalveluja koskevassa tilastoraportissa on mukana kehitysvammaisten laitos- ja asumispalvelut sekä vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisille tarkoitettu palveluasuminen.
Kehitysvammaisten laitos- ja asumispalvelut rakentuvat siten, että ympärivuorokautisilla palveluilla tarkoitetaan kehitysvammalaitoksia ja autetun asumisen yksiköitä ja ei-ympärivuorokautisilla palveluilla tarkoitetaan ohjattua ja tuettua asumista.
Kehitysvammaisten tuetulla asumisella tarkoitetaan itsenäistä asumista niin, että asukkaan tukena on työntekijänä muutaman tunnin viikossa. Kehitysvammaisten ohjattu asuminen tarkoittaa ryhmäkoteja, joissa henkilökunta on paikalla vain osan vuorokautta.
Kehitysvammaisten asiakkaiden määrät laitos- ja asumispalveluissa vuonna 2022
Uusimman tilastoraporttimme mukaan kehitysvammaisten asiakkaiden määrät laitoshoidossa ja autetussa asumisessa eli asumispalveluissa olivat vuonna 2022 lähes samalla tasolla kuin vuonna 2021.
Vuoteen 2010 verrattuna autetun asumisen asiakasmäärä on puolitoistakertaistunut ja laitoshoidon asiakasmäärä vähentynyt neljäsosaan. Kehitysvammaisten ei-ympärivuorokautisista palveluista ohjatun asumisen asiakasmäärä laski ja tuetun asumisen nousi hieman.
Vammaisten laitoshoidon vuoden lopun asiakasmäärä on koko maan tasolla vähentynyt tasaisesti viime vuosikymmenen aikana. Vuodesta 2010 vuoteen 2022 asiakasmäärä on vähentynyt vajaaseen neljäsosaan .
- Kehitysvammalaitoksissa oli vuoden 2022 lopussa yhteensä 502 asiakasta eli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin. Heistä laitoshoidon pitkäaikaisasiakkaita oli 405. Pitkäaikaisasiakkaiksi on laskettu asiakkaat, joille on tehty pitkäaikaishoidon päätös tai jotka ovat olleet hoidossa yli 90 vuorokautta.
- Kehitysvammaisten ei-ympärivuorokautisten palvelujen, ohjatun ja tuetun asumisen, asiakasmäärä oli vuoden 2022 lopussa yhteensä 3 603. Ohjatussa asumisessa asiakkaita oli 1 638 ja tuetun asumisen asiakkaita 1 965 henkilöä.
- Kehitysvammaisten autetun asumisen asiakasmäärä oli vuoden 2022 lopussa 9 160 henkilöä. Autetussa asumisessa julkisten palveluntuottajien osuus oli 46 prosenttia.
Kehitysvammaisten laitos- ja asumispalvelujen asiakkaiden erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon käyttö
Kehitysvammalaitosten asukkaista 70 prosentilla ja autetun asumisen asiakkaista noin 60 prosentilla oli käyntejä erikoissairaanhoidossa vuoden 2022 aikana. Ei-ympärivuorokautisten palvelujen asiakkaista vastaava osuus oli 45 prosenttia.
Alle 65-vuotiaiden muu palveluasuminen
Muu palveluasuminen tarkoittaa tässä tilastossa ensisijaisesti vaikeavammaisille tarkoitettua palveluasumista, joka toteutetaan palveluasumiseen tarkoitetussa yksikössä, ryhmässä tai vastaavassa. Lukuun eivät sisälly kaikki ne henkilöt, jotka ovat saaneet vammaispalvelulain mukaisen päätöksen palveluasumisesta, koska palvelu voidaan toteuttaa myös asiakkaan yksittäiseen asuntoon.
Alle 65-vuotiaille tarkoitettua muuta palveluasumista sai vuoden 2022 lopussa 2 883 asiakasta. Asiakasmäärä nousi hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Asiakkaista 88 prosenttia sai ympärivuorokautista hoitoa. Asiakkaista 93 prosenttia asui yksityisen palveluntuottajan yksiköissä .
Alle 65-vuotiaiden palveluasumisen asiakkaiden erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon käyttö
Alle 65-vuotiaiden ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaista kolmella neljäsosalla ja ei-ympärivuorokautisen asiakkaista reilulla puolella oli käyntejä erikoissairaanhoidossa vuoden 2022 aikana. Ympärivuorokautisen asiakkaista joka neljännellä ja ei-ympärivuorokautisen asiakkaista joka kuudennella oli hoitojaksoja vuoden 2022 aikana.
Lähde
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2022: Sosiaalihuollon ympärivuorokautisten laitos- ja asumispalveluiden asiakasmäärä edellisen vuoden tasolla. Tilastoraportti, SVT: 29/2023. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL.