Toimintakykyä arvioidaan kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoidossa monialaisesti
Toimintakyvyn eri osa-alueita arvioidaan järjestelmällisesti sekä kotihoidossa että ympärivuorokautisessa hoidossa. Kognitiivista toimintakykyä arvioidaan yleisimmin ja sosiaalista toimintakykyä harvemmin kuin muita osa-alueita.
Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemasta Tutkimuksesta tiiviisti -raportista, jonka tulokset perustuvat Vanhuspalveluiden tila -tutkimuksen vuoden 2018 tiedonkeruuseen.
Arkisuoriutumisen ja sosiaalisen toimintakyvyn arviointi pohjaavat usein laajoihin arviointijärjestelmiin
Vanhuspalvelulaki määrittää, että toimintakykyä tulee arvioida moniulotteisesti, kaikki toimintakyvyn osa-alueet huomioiden ja luotettavia mittareita käyttäen. Tutkimuksessa selvisi, että kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoidossa kognitiivisen toimintakyvyn arviointiin on vakiintunut muutamia luotettavia mittareita, joista käytetyin oli Mini Mental State -asteikko (MMSE). Arkisuoriutumisen arvioinnissa jalansijaa ovat saaneet RAI- ja RAVA-järjestelmät eikä yksittäisiä mittareita juuri käytetä.
”Sosiaalisen toimintakyvyn mittareita on olemassa vähän, mikä voi osaltaan selittää vähäisempää tämän osa-alueen arviointia. Sosiaalisen toimintakyvyn arviointi näyttäisikin liittyvän laajempiin arviointijärjestelmiin”, kertoo raportin kirjoittaneen ryhmän jäsen, erikoissuunnittelija Liisa Penttinen.
”Jos toimintayksikössä ei ole käytössä tällaista arviointijärjestelmää, on mahdollista, että sosiaalisen toimintakyvyn arviointi jää kokonaan tekemättä. Näin ei saisi kuitenkaan olla, vaan arviointi tulisi tehdä silloin esimerkiksi haastattelemalla”, hän jatkaa.
Yhdenmukaiset toimintakyvyn arviointikäytännöt luovat perustaa yhdenvertaisille palveluille
Tutkimuksessa selviää, että Suomessa monella toimintakyvyn osa-alueella arvioinnissa käytettävien mittarien käyttö on vielä hajanaista.
”Toimintatapoja tulisi yhtenäistää paremman yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa toimintakykyä arvioidaan yhdenmukaisin käytännöin asiakkaan asuinalueesta tai palveluntarjoajasta riippumatta”, Penttinen kommentoi.
Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kansallinen asiantuntijaverkosto TOIMIA tekee työtä arviointikäytäntöjen yhtenäistämiseksi. TOIMIA-verkoston julkaisemat suositukset toimintakyvyn arviointikäytännöistä ja soveltuvista mittareista tulisi ottaa käyttöön toimintayksiköissä. Suositukset ja mittarit löytyvät TOIMIA-tietokannasta.
Lisätietoja
Tutkimuksesta tiiviisti -raportti Julkarissa
Lue lisää TOIMIA-verkoston toiminnasta
Liisa Penttinen
Erikoissuunnittelija
THL
[email protected]