Tortillalettujen korkea kalsiumpropionaattipitoisuus todennäköinen syy Mikkelin ruokamyrkytysepidemiaan

Julkaisuajankohta 15.11.2023

Mikkelissä 16.8.2023 tapahtuneen koululaisten ruokamyrkytysepidemian elintarviketutkimuksissa tortillalettunäytteistä on löytynyt korkeita pitoisuuksia kalsiumpropionaattia. Korkea kalsiumpropionaattipitoisuus on todennäköinen syy koululaisten oireiluun.

Tutkimusten mukaan osassa Mikkelin kouluissa tarjoilluista tortilloista kalsiumpropionaattipitoisuudet olivat kymmenen kertaa suuremmat kuin muiden tortillalettujen. Pitoisuudet ylittivät selvästi lisäaineen korkeimman sallitun käyttömäärän, joka on 2000 mg/kg. Syitä korkeisiin kalsiumpropionaattipitoisuuksiin selvitetään tuotteen valmistajan kanssa.

Tortillalettu nousi esiin elo-syyskuussa Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen ja THL:n toteuttamassa kyselytutkimuksessa. Letuissa havaittiin tuolloin myös aistinvaraisia muutoksia ja pH:n vaihtelua. Epidemiaan liitetyt tortillaletut poistettiin myynnistä elokuussa.

Kalsiumpropionaattia käytetään elintarvikkeissa pääasiassa säilöntäaineena. Aineen turvallisuustutkimuksissa suuret raja-arvojen ylitykset ovat aiheuttaneet ruuansulatuskanavan ärsytysoireita. Kalsiumpropionaatilla ei ole todettu haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia.

Epidemiat, joissa syyksi epäillään kalsiumpropionaattia, ovat harvinaisia. Yhdysvalloissa on aiemmin kuvattu useita tortilloihin liittyviä epidemioita samankaltaisin oirein kuin Mikkelissä, mutta niissä sairastumisen syy ei selvinnyt. Samanlaisella oirekuvalla ilmeneviä elintarvikevälitteisiä epidemioita ja niissä sairastuneita raportoidaan Suomessa vähän. 

Lisätiedot

Mikkelin laajan ruokamyrkytysepidemian syy selviämässä (Ruokaviraston tiedote 15.11.2023)

Mikkelin kouluruokailuun liittyvään ruokamyrkytysepidemiaan ei ole löytynyt syytä – selvitystyö jatkuu (THL:n uutinen 15.9.2023)

THL, Ruokavirasto ja Mikkelin seudun ympäristöpalvelut selvittävät kouluruokailuun liittyvää epidemiaa, jossa sairastuneita on yli 800 (THL:n uutinen 7.9.2023)

Elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat (THL)

Ruska Rimhanen-Finne (epidemiaseuranta ja -selvitykset THL:ssa)
epidemiologieläinlääkäri
THL
p. 029 524 8942
[email protected] 

Marjatta Rahkio (elintarviketutkimusten tulokset)
elintarvikeketjulinjan ylijohtaja
Ruokavirasto
p. 050 3394576
[email protected]

Annukka Markkula (elintarviketutkimusten tulokset)
jaostopäällikkö 
Ruokavirasto
p. 050 564 6175
[email protected]

Minna Anthoni (elintarviketutkimusten tulokset lisäaineiden osalta)
erityisasiantuntija 
Ruokavirasto 
p. 040 137 9854
[email protected]

Kirsi-Helena Kanninen (lisäaineet ja lisäainelainsäädäntö)
erityisasiantuntija
Ruokavirasto
p. 040 489 3346
[email protected]

Maria Tirkkonen (Mikkelin epidemiaselvitys)
terveysvalvonnan johtaja
Mikkelin kaupunki
p. 040 1295120
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset