Totea, jäljitä ja hoida – THL ja Filha laativat uudet ohjeet tuberkuloosin hoitoon

Julkaisuajankohta 20.5.2020

stetoskooppi ja näppäimistö.

Tuberkuloosi on yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista, johon sairastuu noin 10 miljoonaa ihmistä vuosittain. Suomessa uusia tapauksia todetaan noin 250 vuodessa. Uusi valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma antaa hyvät eväät potilaiden hoitoon, mutta painottaa myös säännöllistä koulutusta.

Tuberkuloosi leviää ilman välityksellä ihmisestä toiseen. Terveydenhuollossa olennaista on taudin varhainen toteaminen ja hoidon aloitus, mutta myös työntekijöiden suojautuminen taudilta. Ajankohtainen koronaan liittyvä keskustelu suojautumisesta on arkipäivää tuberkuloosia hoitaville.

”Uusi valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma on laaja tietopaketti, joka on tarkoitettu ohjaamaan terveydenhuollon ammattilaisten työtä tuberkuloosipotilaiden ja altistuneiden kanssa”, Filhan pääsihteeri Tuula Vasankari sanoo.

Uusia mahdollisuuksia hoidon valvontaan 

Tänä keväänä tuberkuloositapauksia on todettu Suomessa selvästi aiempaa vähemmän. Koronatilanteesta huolimatta myös tuberkuloosin mahdollisuus on hyvä pitää mielessä. 

Tuberkuloosiin on olemassa lääkehoito, mutta potilaan parantumisen ja lääkityksen tehon turvaaminen vaativat hoidon antamista valvotusti. Nykyään lääkehoidon seurantaa voidaan toteuttaa myös videovalvonnan avulla. 

”Uuden tuberkuloosiohjelman lisäksi tartunnanjäljitystä koskeva suositus, TB-lääkeapuri-sivusto ja tuberkuloosin hoidon asiantuntijaryhmä auttavat tuberkuloosia hoitavia ammattilaisia käytännön työssä”, Vasankari sanoo. 

Lisätiedot

Valtakunnallinen tuberkuloosiohjelma

Tuberkuloosi.fi

TB-lääkeapuri

Tuberkuloosin esiintyvyys Suomessa
(THL) 

Tuula Vasankari
pääsihteeri
Filha 
p. 050 545 0589
[email protected] 

Hanna Soini
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 6608 
[email protected]

Infektiotaudit ja rokotukset Infektiotaudit ja rokotukset