Traficom: Opas avustavan koiran kanssa matkustamisesta joukkoliikenteessä julkaistu
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut oppaan avustavan koiran kanssa matkustamisesta joukkoliikenteessä. Opas kattaa kaikki joukkoliikennemuodot, taksiliikenteen ja lentoliikenteen. Opas pyrkii helpottamaan avustavan koiran kanssa matkustamista kotimaassa. Traficom valvoo vammaisten ja liikkumisesteisten matkustajien oikeuksien noudattamista lento-, juna-, laiva- ja linja-autoliikenteessä.
Avustava koira on tärkeä itsenäisen elämän ja liikkumisen edellytys ja se kulkee ohjaajansa mukana joka paikassa - myös liikennevälineissä. Avustava koira kulkee liikennevälineissä aina maksutta.
Avustavia koiria työskentelee Suomessa ohjaajiensa tukena noin 400. Määrällisesti eniten on näkövammaisten opaskoiria. Muita avustavia koiria ovat esimerkiksi fyysisesti toimintarajoitteisten avustajakoirat, kuulovammaisten kuulokoirat, eri tavoin pitkäaikaissairaita avustavat tukikoirat sekä sairauskohtausta tai verensokerin muutoksia ilmaisevat koirat, kuten hypokoirat.
Koulutettu henkilökunta osaa kohdata ja auttaa tarvittaessa koiran ohjaajaa
Oppaaseen on tuotu lainsäädännön rinnalle tietoa hyvistä käytännöistä ja asiakkaiden tarpeista. "Keräsimme kyselyn avulla tietoa ja kokemuksia avustajakoirien ohjaajilta", kertoo erityisasiantuntija Taina Saarinen Traficomista. "Vastaavasti keskeisimmiltä julkisten henkilöliikennepalveluiden tilaajilta ja liikenteenharjoittajilta pyysimme kommentteja ja näkemyksiä avustavan koiran käytöstä", jatkaa Saarinen.
Kyselyn tulosten perusteella liikennöitsijöiden on henkilöstöä kouluttaessaan hyvä tuoda esiin ohjeita avustavien koirien tunnistamiseen ja heidän kohtaamiseensa, jotta vältytään vaaratilanteilta ja väärinymmärryksiltä. Moni luulee muun muassa, että avustavat koirat ovat lemmikkejä ja lähestyvät heitä matkan aikana. Avustavalle koiralle tulisi jättää täysi työrauha, jotta sen ohjaaja saa avustavan koiransa jakamattoman huomion.
Oppaan sisällössä huomioidaan kansallinen lainsäädäntö sekä EU:n matkustajanoikeusasetukset, jotka koskevat muun muassa ennakkoilmoittamista. Paikallisliikenteessä avustavasta koirasta ei tarvitse ilmoittaa ennakkoon. Kaukoliikenteessä ja takseissa sopivimman matkustuspaikan itselle ja koiralle saa, kun ilmoittaa avustavasta koirasta ennakkoon. "Lainsäädäntö asettaa eri kaukoliikennemuodoille aikarajat, joiden puitteissa avustavasta koirasta tulisi viimeistään ilmoittaa ennen matkan alkamista. Vaikka ennakkoilmoitusta ei jostain syystä olisi tehty, liikennöitsijöiden tulee tehdä kohtuulliset toimet, jotta matka voisi toteutua", erityisasiantuntija Kirsi Tervola-Joutsen Traficomista selventää.
"Opasta laatiessamme huomasimme, että kotimaassa osa liikennöitsijöistä ei edellytä ennakkoilmoittamista lainkaan ja tarjoavat näin yhdenvertaisemmat mahdollisuudet spontaaniin matkantekoon. Muun muassa junamatkalle avustavan koiran saa kotimaassa tuoda ilman ennakkoilmoittamista", Saarinen täydentää.
"Likipitäen jokainen avustavan koiran ohjaaja hyödyntää arjessaan julkista liikennettä. Toimivat, selkeät palveluketjut helpottavat heidän elämäänsä ja auttavat palvelun tuottajia mahdollistamaan vaivaton ja turvallinen liikkuminen myös heille", avustavakoira-asiantuntija Paula Seilanto Invalidiliitosta kertoo.
Oppaan valmistelusta vastasi ohjausryhmä, johon kuului Traficomin ja Invalidiliiton lisäksi liikenne- ja viestintäministeriö, Opaskoirakoulu ja Pirkanmaan hyvinvointialue. Työn konsulttina toimi Linea Konsultit Oy.
Oppaan julkaisu on osa Traficomin liikenteen esteettömyystehtäviä. Traficom pyrkii kehittämään joukkoliikenteen esteettömyyttä ja valvoo EU:n asetuksiin perustuvia vammaisten ja liikuntarajoitteisten matkustajien oikeuksia kaikissa liikennemuodoissa.
Traficom toivoo, että juuri julkaistu opas otettaisiin laajasti mukaan esimerkiksi bussi- ja taksinkuljettajien koulutuksiin. Opas on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.