Tupakoivat ottivat muita harvemmin koronarokotteen

Julkaisuajankohta 12.1.2024 11.53
Uutinen

Tupakoivien ja nuuskaa käyttävien rokotuskattavuutta seuranneen tutkimuksen mukaan tupakoivat ottavat muita harvemmin COVID-19-rokotuksen.

Päivittäin tupakoivista noin 83 prosenttia otti kaksi annosta koronarokotetta, kun tupakoimattomista vastaava osuus oli 89 prosenttia. 

Ne, jotka tupakoivat päivittäin tai satunnaisesti tai käyttivät nuuskaa, jättivät selvästi todennäköisemmin myös kolmannen rokoteannoksen ottamatta kuin ne, jotka eivät tupakoineet tai käyttäneet nuuskaa.

Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Tukholman Karoliinisen Instituutin ja Norjan kansanterveyslaitoksen tutkimuksesta. Aineistona oli tiedot noin 43 000 FinSote-tutkimuksiin osallistuneesta vuosilta 2018 ja 2020 Suomessa. Seuranta jatkui vuoden 2021 loppuun saakka.

"Nämä ovat huolestuttavia tuloksia ja viittaavat siihen, että tupakkaa käyttävät ihmiset kokevat jonkinlaista rokotusväsymystä", sanoo THL:n vanhempi tutkija Sebastián Peña.

Suomessa arvioidaan olevan 700 000 tupakkatuotteiden käyttäjää. Tupakoimattomiin verrattuna harvempi heistä otti myös ensimmäisen rokotteen. 

Tutkimusten mukaan tupakkatuotteita käyttävillä on koronavirustautiin sairastuessaan suurempi riski saada taudin aiheuttamia komplikaatioita.

"Tuloksemme osoittavat, että tupakoivat tai nuuskaa käyttävät voisivat nykyistä paremmin hyötyä COVID-19-rokotusten suojasta sekä tartuntaa että sen komplikaatioita vastaan, sanoo THL:n tutkimusprofessori Sakari Karvonen.

Nicotine and Tobacco Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin tupakoivien ja nuuskaa käyttävien rokotuskattavuutta. Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa on käytetty valtakunnallisia kyselytutkimusaineistoja. Aiemmissa tutkimuksissa on käytetty valikoituja otoksia, jotka saattavat poiketa yleisestä väestöstä.

Tobrisk-CoV-tutkimusta rahoitti NordForsk.

Lisätietoa

Tobacco Use and Uptake of COVID-19 Vaccinations in Finland: A Population-Based Study

Yhteystiedot

Sebastián Peña
vanhempi tutkija
THL
puh. 029 524 8259
sähköposti: sebastian.penafajuri(at)thl.fi

Sakari Karvonen
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 7449
sähköposti: [email protected]

Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto tutkimusohjelma2sote