Turvakodit ja Nollalinjan auttava puhelin tarjoavat apua lähisuhdeväkivaltaa kokeneille myös joulunaikaan

Julkaisuajankohta 21.12.2023 9.22
Uutinen

Joulun lähestyessä väkivaltaa tai sen uhkaa kokeva saattaa sinnitellä kotona, vaikka kodin ilmapiiri olisi väkivaltainen tai kontrolloiva. Turvakodit ja Nollalinjan auttava puhelin tarjoavat apua myös jouluna ja koko lomakauden ajan. Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia ja tarkoitettu kaikille, niin perheille kuin yksin apua tarvitseville, iästä ja sukupuolesta riippumatta. 

”Apua on tarjolla ympäri vuorokauden myös joulun aikana. Sitä voi hakea jo silloin, kun kokee väkivallan uhkaa tai kun herää huoli väkivallan mahdollisuudesta”, kertoo Nollalinjasta vastaava erityisasiantuntija Anu Karhinen-Soppi THL:stä.

Nollalinjan puhelinpalvelu on auki ympärivuorokautisesti

Nollalinjalle voi soittaa tai keskustella chatissa nimettömästi, jos kokee lähisuhteessaan esimerkiksi digitaalista, fyysistä, henkistä tai taloudellista väkivaltaa, seksuaaliväkivaltaa tai vainoa. Nollalinjalle voivat ottaa yhteyttä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kokeneet myös silloin, kun tekijä ei ole läheinen. Lisäksi yhteyttä voivat ottaa väkivaltaa kokeneiden läheiset ja ammattilaiset.

Nollalinja palvelee numerossa 080 005 005 ympäri vuorokauden ja chatissa osoitteessa nollalinja.fi arkisin klo 9–15. Nollalinjalla päivystävät väkivaltatyön ammattilaiset palvelevat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi tulkkauspalvelun avulla Nollalinjalla voi keskustella arabian, darin, espanjan, farsin, somalin, soranin, thain ja venäjän kielillä.

Nollalinjan päivystäjillä on ajankohtainen tieto turvakotien vapaista asiakaspaikoista, saavutettavuudesta ja huoneista, joihin voi tulla lemmikin kanssa. Heillä on myös kattavasti tietoa muista auttavista tahoista Suomessa.

Turvakodissa joulu on kodikas ja lämminhenkinen, jos kotona ei ole turvallista 

Suomessa on 29 turvakotia, jotka palvelevat asiakkaita ympäri vuorokauden eri puolilla maata. Väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut voi hakeutua mihin tahansa turvakotiin asuinpaikasta riippumatta. Vapaista paikoista voi tiedustella Nollalinjan lisäksi suoraan lähimmästä turvakodista. 

Turvakodit toimivat verkostona, jolloin yhden turvakodin täyttyessä asiakas ohjataan sinne, mistä tilaa löytyy. Turvakotien asiakasmäärät nousivat vuoden 2022 aikana, ja tämän vuoden syksy on ollut turvakodeissa edelleen työntäyteinen.

”Jos kesken joulunvieton kokee väkivaltaa tai sen uhkaa, voi lähimpään turvakotiin mennä, vaikka oleilisi vieraalla paikkakunnalla. Niin perheitä kuin yksin tulevia asiakkaitakin viettää joulunsa turvakodissa ”, kertoo erityisasiantuntija Maria Svetloff THL:stä.

Turvakodeissa on valmius auttaa myös henkilöitä, joilla on vamma tai toimintarajoite. Turvakotien esteettömyyttä ja palvelun saavutettavuutta on parannettu viime vuosina, ja niissä voidaan tehdä tarpeellisia yksilöllisiäkin muutoksia, joilla mahdollistetaan turvakotipalvelut kaikkien saataville.

Turvakotiin voi hakeutua myös lemmikin kanssa. Suomessa on kymmenen turvakotia, josta löytyy lemmikkipaikka ja kaikilla turvakodeilla on valmius auttaa lemmikin hoidon järjestelyssä.

Lisätietoja auttavista lähisuhdeväkivaltapalveluista:

Lisätietoja

Anu Karhinen-Soppi
erityisasiantuntija, Nollalinja
THL
puh. 029 524 7160
[email protected] 

Maria Svetloff
erityisasiantuntija, Turvakotipalvelut
THL
puh. 029 524 8541
[email protected]

Suvi Nipuli
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 7205
[email protected]

Nollalinja (nollalinja.fi)
Turvakodit (thl.fi)

Pääsivusto Väkivalta