Tutkimus: Kävelijän reitti vaikuttaa katupölylle altistumiseen Helsingissä
THL:n tekemien mittausten perusteella kävelijät, jotka liikkuvat Helsingissä etenkin vilkkaiden autoteiden lähellä, altistuvat suurille pienhiukkasten ja karkeiden hengitettävien hiukkasten pitoisuuksille katupölykaudella. Kävelijät ja pyöräilijät voivat kuitenkin reittivalinnoillaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon he katupölylle altistuvat.
”Helsingin Keskuspuiston läpi kulkeneella reittipätkällä karkeiden hengitettävien hiukkasten pitoisuudet olivat lähes puolet matalampia kuin keskimäärin muilla tarkastelluilla alueilla. Myös kevyelle liikenteelle tarkoitettua Baanaa pitkin kävellessä altistuminen oli noin kolmanneksen pienempää kuin niillä katuosuuksilla, missä käveltiin aivan ajoradan vieressä”, kertoo THL:n tutkija Taina Siponen.
Katupölyä on ilmassa kaikkina vuodenaikoina, mutta etenkin keväisin
Katupölyä on ilmassa kaikkina vuodenaikoina. Katupöly on pääasiassa hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitusmateriaalia. Katupölyä esiintyy kuitenkin etenkin keväisin, kun talven aikana lumen ja jään alle varastoitunut hieno pöly vapautuu ympäristön kuivuessa hengitysilmaan.
”Keväällä korkeita pölypitoisuuksia esiintyy erityisesti vilkasliikenteisten katujen ja teiden varsilla. Riittävän aikainen ja tehokas katujen puhdistus sekä pölynsidontakastelut vähentävät katupölyä ilmassa. Myös autoilijat voivat vähentää katupölyn muodostumista suosimalla kitkarenkaita nastarenkaiden sijaan ja vaihtamalla ajoissa kesärenkaat”, toteaa HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.
Erityisesti herkkien väestöryhmien kannattaa suojautua katupölyltä
Herkkiä katupölyn vakavammille haittavaikutuksille ovat esimerkiksi astmaatikot, pienet lapset, vanhukset sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat. Heidän kannattaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta.
Katupölylle altistumista voi vähentää
- välttämällä pölyisinä päivinä ulkoilua vilkkaiden teiden läheisyydessä
- hyödyntämällä hiljaisempia katuja ja viheralueita työ- ja koulumatkalla
- pitämällä ikkunat suljettuina kotona ja autossa
- kuivaamalla pyykit sisällä ja siivoamalla pöly pois sisätiloista
- hankkimalla asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet sekä pitämällä ne kunnossa
- käyttämällä huonekohtaista sisäilman puhdistinta.
THL:n tutkimuksessa mitattiin kävelijän altistumista hengitettäville hiukkasille, pienhiukkasille ja mustalle hiilelle keväällä 2021. Kävelymittausten pitoisuuksia verrattiin liikenneympäristöissä sijaitsevien Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ylläpitämien ilmanlaadun mittausasemien tuloksiin. Tutkimusta rahoittivat THL ja HSY.
Viite:
Siponen T, Pulkkinen A-M, Taimisto P & Yli-Tuomi T. Kävelijän altistuminen katupölylle Helsingissä: Hankkeen loppuraportti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Työpaperi 24/2022.
Lisätietoja
Kävelijän altistuminen katupölylle Helsingissä. Hankkeen loppuraportti. Työpaperi 24/2022.
Taina Siponen
tutkija
THL
p. 029 524 6465
[email protected]
Hanna Manninen
Ilmansuojeluyksikön päällikkö
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
p. 0504017826
[email protected]