Tutkimus: Kodin sisäympäristön homeet ja hiivat eivät lisää astmaan sairastumisen riskiä
Kodin sisäympäristön sienet eli homeet ja hiivat eivät ole yhteydessä lasten lisääntyneeseen riskiin sairastua astmaan. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uudesta tutkimuksesta, jossa analysoitiin noin 380 suomalaisen kodin mikrobisto.
Tutkimuksen aiemmin tehdyssä osassa havaittiin, että tietyn tyyppisten, todennäköisesti ulkoa sisätiloihin kantautuvien bakteerien suuri määrä voi vähentää lapsen riskiä sairastua astmaan. Samoin havaittiin, että maalaistalomainen kodin mikrobisto suojaa astmalta myös kaupunkikodeissa. Tuoreiden löydösten perusteella näyttää siltä, että elinympäristön bakteereilla on suurempi astmalta suojaava merkitys kuin sienillä.
Sisäilman sienet kuuluvat normaaliin sisäilman mikrobistoon
Elinympäristössämme on kaikkialla homeita ja hiivoja, ja ne kuuluvat luonnostaan normaalin kodin mikrobistoon. Tutkimuksessa sienilajien määrä, sienilajien monimuotoisuus tai sienten määrä näytteissä eivät olleet yhteydessä astmaan sairastumisen riskiin.
”Tässä tutkimuksessa astmaan liittyneet 13 eri sienisukua olivat ennemminkin astmalta suojaavia kuin riskitekijöitä, vaikkakin lähtökohtaisesti ajattelimme löytävämme sekä astmalta suojaavia että astman riskiä lisääviä yhteyksiä. Tuloksemme antavat lisää ymmärrystä sisäympäristön sienistä”, kertoo THL:n johtava tutkija Anne Karvonen.
”Sisäympäristön homeet ja hiivat on liitetty monesti kosteusvauriorakennuksiin ja niihin liittyviin terveyshaittoihin. Jatkossa on tarkoitus tutkia, voivatko kodin kosteusvaurioon yhteydessä olevat sienet selittää kosteusvaurion ja astman välisen yhteyden. Tästä tutkimuksesta saatujen alustavien tulosten mukaan eivät selitä. Tulevissa analyyseissä parannamme altistuksen arviointia tutkimalla erikseen elävien ja kuolleiden mikrobisolujen merkitystä, ” sanoo THL:n johtava tutkija Martin Täubel.
THL:n tutkijoiden artikkeli Fungi in Early-Life House Dust Samples and the Development of Asthma julkaistiin The Annals of American Thoracic Society -tiedejulkaisussa elokuussa 2023.
Viite
Lisätietoja
Anne Karvonen
johtava tutkija
THL
p. 029 524 6325
[email protected]
Martin Täubel
johtava tutkija
THL
p. 029 524 6466
[email protected]