Tutkimus: Kotia ympäröivät viheralueet lisäävät sisätilojen mikrobiston moninaisuutta

Julkaisuajankohta 3.9.2021

Taaperon ja vanhemman jalat.

Kotia ympäröivät viheralueet lisäävät sisätilojen mikrobiston moninaisuutta eli diversiteettiä. Tämä selviää Environmental Research -tiedejulkaisussa julkaistusta tutkimuksesta, joka on tehty kansainvälisenä yhteistyönä.

Aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että erityisesti luonnosta peräisin olevien mikrobien moninaisuus lapsuuden kodin sisätiloissa voi myöhemmin suojata astmalta ja allergioilta.

Voisiko tuloksia hyödyntää kaupunkisuunnittelussa?

Tutkimuksen mukaan se, minkä tyyppinen viheralue kodin läheisyydessä on, vaikuttaa sisäympäristöissä eri mikrobien runsauteen. Kun luonnon läheisyys yleisesti lisäsi bakteerien moninaisuutta kodin sisätiloissa, sienien moninaisuus lisääntyi, kun kodin ympäristössä oli korkeampia kasveja, kuten puustoa ja pensaita.

”Tarvitsemme vielä tulevista tutkimuksista lisää vahvistusta tulokselle, että viheralueilla on vaikutusta kotien terveyttä edistävään mikrobistoon. Jos niin on, viheralueiden hyödyt voisi ottaa huomioon kaupunkien suunnittelussa ja voisimme lisätä luonnosta peräisin olevia mikrobeja myös kaupungeissa asuvien lasten arkeen”, kertoo THL:n johtava tutkija Martin Täubel.

Tutkimukseen kerättiin näytteet belgialaisista kodeista. Tutkimuksessa selvitettiin, miten koteja ympäröivät erilaiset viheralueet vaikuttivat kotien mikrobistoon. THL:n tutkijat vastasivat kotien mikrobistojen analyyseista sekä tilastoanalyyseistä.

Artikkeli Residential green space can shape the indoor microbial environment on julkaistu Environmental Research -tiedejulkaisussa.

Viite

Dockx Y, Täubel M, Bijnens EM, Witters K, Valkonen M, Jayaprakash B, Hogervorst J, Nawrot TS, Casas L. Residential green space can shape the indoor microbial environment. Environ Res. 2021 Jun 23;201:111543. doi: 10.1016/j.envres.2021.111543.

Lisätietoja

Martin Täubel 
johtava tutkija
THL
p. 029 524 6466
[email protected]

Maria Valkonen
tutkija
THL
p. 029 524 7717
[email protected]

Pääsivusto Ympäristöterveys sisäilma - thlfi tutkimusuutinen - thlfi