Tutkimus lääkärien kokemuksista: Potilastietojärjestelmissä on edelleen kehitettävää

Julkaisuajankohta 3.6.2021

Lääkärit pitävät suomalaista ESKO:a selvästi toimivimpana potilastietojärjestelmänä. Se sai kouluarvosanakseen 8,7 potilastietojärjestelmiä käsittelevässä tutkimuksessa. Keskiarvoksi järjestelmät saivat tyydyttävän 6,7.

Edellinen tutkimus tehtiin vuonna 2017. Lähes kaikkien järjestelmien arvosanat ovat siihen verrattuna joko parantuneet tai pysyneet ennallaan.

Kanta-palveluiden käyttö on yleistynyt

Tutkimuksessa selvitettiin myös lääkärien kokemuksia Kanta-palveluiden käytöstä. Yli puolet terveyskeskusten lääkäreistä käytti Kantaa päivittäin. Kanta-palvelujen käyttö on yleistynyt edellisen tutkimuksen jälkeen selvästi.

”Kehityssuunta on ilahduttava, sillä Kanta-palvelut osaltaan mahdollistavat tiedonvaihtoa julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä”, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Tuulikki Vehko.

51 prosenttia vastaajista nimesi tiedonhaun hankaluuden Kanta-järjestelmästä yhdeksi tärkeimmistä kehittämiskohteista. Edellisessä tutkimuksessa vastaava luku oli 41 prosenttia.

Potilastietojärjestelmät lääkärin työvälineenä -tutkimus toteutettiin nyt neljännen kerran. Sähköiseen tutkimukseen vastasi 4683 lääkäriä. Tutkimusryhmässä oli mukana tutkijoita Aalto-yliopistosta, Oulun yliopistosta, THL:stä ja Lääkäriliitosta.

Lisätietoa tutkimuksesta Lääkäriliiton tiedotteessa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen Pääsivusto Sote-palvelujen johtaminen Tiedonhallinta sosiaali- ja terveysalalla kanta - thlfi pääuutinen - thlfi tutkimusuutinen - thlfi