Tutkimus: Yli puolella suomalaisista on sekä rokotuksen että sairastetun taudin tuottamia koronaviruksen vasta-aineita

Julkaisuajankohta 27.2.2023

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan yli puolella suomalaisista oli hybridi-immuniteettia koronavirusta vastaan vuoden 2022 loppuun mennessä. Rokottamisen ja koronatartunnan yhteisvaikutuksena muodostuva hybridi-immuniteetti tuottaa pitkäaikaista, korkeaa suojaa vakavaa tautia vastaan.

THL on seurannut koronavirustartunnan seurauksena muodostuvien vasta-aineiden esiintymistä väestössä huhtikuusta 2020 alkaen. Tutkimukseen kutsuttiin satunnaisesti valittuja 18–85-vuotiaita aikuisia kautta Suomen. Tutkimusta varten on kerätty verinäytteitä lähes 9 800 henkilöltä. 

Lisäksi lapsilla ja nuorilla koronavirustartuntojen seurauksena muodostuneita vasta-aineita on tutkittu HUS Diagnostiikkakeskuksen anonymisoiduista ylijäämäseeruminäytteistä.  

Tutkimusten avulla on ollut mahdollista arvioida koronavirustartuntojen esiintymistä väestössä riippumatta siitä, kuinka suuri osuus tartunnoista oli todettu tartuntatautirekisteriin ilmoitetuilla koronavirustesteillä. Koronarokotusten alkamisen jälkeen tutkimuksessa on seurattu myös rokotteiden tuottamien vasta-aineiden esiintymistä.  

Koronatartunnasta kertovien vasta-aineiden esiintyvyys nousi voimakkaasti vuonna 2022

Tutkimuksen mukaan koronatartunnasta kertovien vasta-aineiden esiintyvyys oli keskimäärin alle 7 prosenttia vuoden 2021 loppuun asti, mutta nousi 31 prosenttiin vuoden 2022 tammi–maaliskuun aikana ja 54 prosenttiin vuoden 2022 loka–joulukuun aikana. 

Rokotusrekisterin ja vasta-ainetutkimuksen tietojen perusteella arvio on, että 51 prosentilla 18–85-vuotiaista oli rokotusten ja infektioiden yhdistelmän tuottamaa hybridi-immuniteettia vuoden 2022 loppuun mennessä.

”Suomessa koronatartunnat lähtivät nousuun vasta siinä vaiheessa, kun nuorten ja aikuisten rokotuskattavuus oli jo korkea. Vaikka rokotteilla ei ole juurikaan pystytty ehkäisemään uusien varianttien aiheuttamia tartuntoja, niillä on saatu suurelle osalle väestöstä aikaiseksi suojaa vakavaa tautia vastaan. Tartunnat vahvistavat suojaa vakavaa tautia vastaan entisestään”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin.

Tartunnasta kertovia vasta-aineita oli eniten nuorimpien aikuisten ikäryhmissä vuoden 2022 huhti–kesäkuusta eteenpäin. Esimerkiksi loka-joulukuussa 2022 tutkimukseen osallistuneista 18–29-vuotiaista 71 prosentilla oli koronatartunnasta kertovia vasta-aineita ja 65 vuotta täyttäneistä 40 prosentilla. Lasten osalta viimeisin arvio on elokuulta 2022, jolloin koronatartunnasta kertovia vasta-aineita löytyi 77 prosentilta alle 12-vuotiaista ja 81 prosentilta 12–17-vuotiaista.

Tutkimusten avulla havaittavia muutoksia tartunnan ja rokotusten kautta saatujen vasta-aineiden osuuksissa on voitu hyödyntää arvioitaessa epidemian torjuntatoimien, rokotusten ja uusien varianttien vaikutuksia tartuntojen määriin. 

Lisätiedot ja viitteet

Tutkimuksen preprint: Changes in SARS-CoV-2 seroprevalence and population immunity in Finland, 2020-2022

The Lancetissa julkaistu tutkimusartikkeli hybridi-immuniteetin antamasta suojasta vakavaa koronatautia vastaan: Protective effectiveness of previous SARS-CoV-2 infection and hybrid immunity against the omicron variant and severe disease: a systematic review and meta-regression

Koronaepidemian serologinen väestötutkimus

Ajankohtaista koronaviruksesta

Merit Melin
tutkimuspäällikkö
THL
puh. 029 524 8903
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto koronavirus - thlfi rokotukset - thlfi