Uimaveden saastumisen syitä voidaan selvittää nykyistä tarkemmin uusien geeni- ja sekvensointimenetelmien avulla

Julkaisuajankohta 23.10.2020

uimaportaat laiturilla.

Uimaveden laatua valvotaan määrittämällä vesistä Escherichia coli -bakteerin ja suolistoperäisten enterokokkien lukumääriä. Uudet geeni- ja sekvensointimenetelmät ovat tarkempia ja tehokkaampia kuin nykyiset, bakteerien määriä mittaavat menetelmät. Niiden avulla voidaan selvittää myös mistä veden saastuminen on peräisin ja millaisia mikrobiyhteisöt ovat. 

Tutkija Ananda Tiwari testasi väitöstutkimuksessaan uimaveden laadunvalvontamenetelmien toimivuutta uusien geeni- ja sekvensointitekniikoiden avulla. 

Tutkimuksessa validoitiin myös Colilert-18 menetelmän käyttöä Escherichia coli -bakteerin lukumäärien laskemisessa Suomen uimarantavesistä ja määritettiin toimivuusominaisuudet ISO 7899-2 standardimenetelmälle. Kyseistä menetelmää käytetään veden mikrobiologisen laadun tutkimuksissa maailmanlaajuisesti. 

Tutkimuksen kokeellinen osa havainnollisti, kuinka vuodenaika voi vaikuttaa mikrobiyhteisöjen koostumukseen. 

”Mikrobeille suotuisat olosuhteet voivat muodostua, kun auringon säteilyn määrä vähenee ja veden ravinnepitoisuus kasvaa. Tällaiset olosuhteet voivat pidentää suolistomikrobien säilyvyyttä ja jopa edistää tiettyjen taudinaiheuttajabakteerien kasvua”, tutkija Ananda Tiwari sanoo.

Lisätiedot

Monitoring Microbial Quality, Contaminant Sources and Bacterial Communities of Bathing Water in Finland 
(Itä-Suomen yliopisto)

Ananda Tiwarin väitöstilaisuus järjestetään 30.10.2020 ja sitä voi seurata suorana verkossa. Tilaisuus on englanninkielinen.

Lisätietoja väitöstilaisuudesta 
(Itä-Suomen yliopisto)

Ananda Tiwari
tutkija
THL
p. 029 524 7498
[email protected] 

Ympäristöterveys Ympäristöterveys vesi - Ympäristöterveys