Uusi julkaisu: Selvitys avustajakoiran tehtävistä, hyödyistä sekä avustajakoiratoiminnan järjestämisen nykytilasta

Julkaisuajankohta 7.3.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut selvityksen, joka kokoaa yhteen tutkimustietoa liikuntarajoitteiselle henkilölle koulutetun avustajakoiran tehtävistä ja hyödyistä. Lisäksi selvityksessä kuvataan avustajakoiratoiminnan järjestämisen nykytilaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tehty selvitys on toteutettu Sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta.

Avustajakoiran tehtävät ja hyödyt ovat moninaisia

Avustajakoira on fyysisesti toimintarajoitteisen henkilön yksilöllisiin tarpeisiin koulutettu apuväline. Sen tarkoituksena on tukea henkilön itsenäistä selviytymistä avustamalla käyttäjäänsä esimerkiksi tavaroiden nostamisessa, ovien avaamisessa ja sulkemisessa, liikkumisessa, vaatteiden riisumisessa, kotitöissä sekä kaupassa käynnissä. 

Avustajakoira voi olla myös tärkeä turvallisuustekijä ja osa koirista on koulutettu toimimaan hätätilanteissa hälyttämällä tai hakemalla apua. 

Avustajakoira tuo tutkimusten mukaan useita hyötyjä käyttäjänsä elämän eri osa-alueisiin. Avustajakoira voi edistää esimerkiksi fyysisesti toimintarajoitteisen henkilön suoriutumista erilaisista arjen tehtävistä sekä tuoda itsenäisyyden ja turvallisuuden tunnetta. Myös osallistumisen on tutkimuksissa raportoitu helpottuvan avustajakoiran tuoman avun myötä.

Avustajakoiratoiminnan järjestäminen Suomessa on murrosvaiheessa 

Invalidiliitto on toiminut STEA:n myöntämän rahoituksen turvin avustajakoiratoiminnan pääasiallisena järjestämistahona Suomessa vuodesta 1994. Liitto on luovuttanut valmiiksi koulutetut sekä testatut avustajakoirat soveltuville hakijoille. Lisäksi Avustajakoira-Assistenthund ry on tarjonnut koulutusapua muun muassa oman koiran koulutukseen. Tällä hetkellä Suomessa työskentelee yhteensä runsas 60 avustajakoiraa. 

Tulevaisuudessa avustajakoiratoiminnan järjestämiseen on tulossa muutoksia.  Avustajakoirat määritellään näkövammaisten opaskoirien tavoin lääkinnällisiksi apuvälineiksi. 

Valtakunnallista ohjeistusta avustajakoiran luovuttamiselle lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä valmistellaan tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa työryhmässä, ja niiden on tarkoitus valmistua tämän vuoden aikana.

Lisätietoja

Marika Korhonen
Tutkija
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
[email protected]

Vammaispalvelujen käsikirja vpuutinen - Vammaispalvelujen käsikirja