Uusi lastensuojelun kansallinen kehittäjäverkosto tukee hyvinvointialueiden yhteiskehittämistä
THL käynnistää huhtikuussa kansallisen kehittäjäverkoston, joka tukee lastensuojelun kehittämistä kansallisesti ja hyvinvointialueilla.
Yhteystietoja ja tekstiä on päivitetty 22.8.2024.
Verkostossa käsitellään lastensuojelun keskeisiä teemoja ja se tarjoaa hyvinvointialueille foorumin tiedonvaihtoon ja yhteiskehittämiseen. Verkosto on edustuksellinen, mutta THL levittää siellä syntyneitä käytänteitä ja toimintamalleja avoimesti.
THL kutsui maaliskuussa 2024 palveluista vastaavat johtavat viranhaltijat työkokoukseen, jossa sovittiin kansallisesti työstettävät teemat.
Verkostossa käsiteltävät teemat ovat:
1) Vastuusosiaalityöntekijän rooli ja työnjako lastensuojelussa
2) Lastensuojelun ovi – onko sitä tarvetta leventää vai kaventaa?
3) Lastensuojelun laadun ja vaikuttavuuden arviointimittarit
4) Monialainen yhteistyö päihde- ja mielenterveystyössä systeemisiä periaatteita hyödyntäen.
Verkoston ensimmäinen tapaaminen järjestettiin huhtikuussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Tilkanmäellä Helsingissä. Jatkossa tapaamiset järjestetään pääsääntöisesti Teams-yhteydellä.
THL:n pääjohtajan asettamassa kehittäjäverkostoon on nimetty kultakin hyvinvointialueelta ja Helsingistä edustajat: asiakastyön kehittäjiä (3) ja johtavassa asemassa olevan edustajan (1) kehitettävän teeman mukaan. Lisäksi on kutsuttu mukaan sosiaalialan osaamiskeskusten, HALI ry:n ja LSKL:n edustajia sekä kokemusasiantuntijoita Pesäpuu ry:stä, Osallisuuden aika ry:stä ja Suomen Kasper ry:stä.
Keväällä 2025 järjestetään avoin webinaari, jossa verkoston välituotoksia esitellään ja niistä käydään keskustelua.
Lisätietoja:
Minna Niemi
Erikoistutkija
THL
[email protected]
Päivi Lindberg
Johtava asiantuntija
THL
[email protected]