Uusi PANDEM-2 -hanke vahvistaa EU:n valmiutta tulevaisuuden pandemioihin

Julkaisuajankohta 4.3.2021

alt=""

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) osallistuu uuteen EU Horizon 2020 -projektiin. Helmikuussa 2021 alkaneen PANDEM-2 -hankkeen tavoitteena on luoda tietojärjestelmiä ja prosesseja, jotka vahvistavat Euroopan unionin varautumista ja vastaamista tuleviin pandemioihin. 

Eurooppa on voimakkaasti torjunut koronaviruspandemiaa, mutta kehittämisen varaa olisi vielä reaaliaikaisen tiedon analysoinnissa, rajat ylittävässä tiedonjaossa sekä yhteisten ja johdonmukaisten toimintalinjojen täytäntöönpanossa. On todennäköistä, että uusia pandemioita puhkeaa tulevaisuudessa väestönkasvun, kansainvälisen lentoliikenteen ja ympäristötekijöiden kasvattaessa riskiä uusien tautien välittymisestä eläimistä ihmisiin. 

EU-kansalaisten terveyden ja turvallisuuden suojaaminen pandemiauhilta edellyttää EU-jäsenvaltioilta ja -toimielimiltä keskinäistä tiedonjakoa sekä yhteistyötä yhteisten toimintalinjojen ja lähestymistapojen soveltamisessa.  

Teknologiainnovaatiota, koulutusta sekä rajat ylittävää yhteistyötä

PANDEM-2- hankkeessa kehitettävät uudet ratkaisumallit mahdollistavat uusien pandemioiden simuloinnin sekä terveysviranomaisten koulutuksen niin kansallisella kuin yleiseurooppalaisella tasolla. PANDEM-2 -työkalut antavat edellytyksiä myös kriittisten resurssien, kuten sairaalapaikkojen, henkilönsuojaimien ja rokotteiden tehokkaammalle suunnittelulle ja hallinnoimiselle. Näin Eurooppa kykenee vastaamaan johdonmukaisesti ja tehokkaasti seuraavaan pandemiaan riippumatta siitä, milloin ja millaisena se saapuu. 

”Koronaviruspandemialla on ollut musertava vaikutus yhteiskuntiin ja talouksiin ympäri maailmaa. PANDEM-2 -hankkeen tavoitteena on vahvistaa EU-jäsenvaltioiden varautumiskykyä tuleviin pandemioihin teknologiainnovaatioiden, koulutuksen sekä rajat ylittävän yhteistyön avulla”, kertoo THL:n projektipäällikkö Anna Katz.   

THL tuo PANDEM-2 -hankkeeseen kansanterveydellistä ja epidemiologista asiantuntemusta

Irlannin kansallisen yliopiston (NUIG, National University of Ireland) vetämässä hankekonsortiossa on mukana eurooppalaisia asiantuntijoita terveydenhuollon, turvallisuuden, puolustuksen, mikrobiologian, viestinnän, tietotekniikan sekä väestönsuojelun aloilta. Konsortion neuvottelukuntaan kuuluu Maailman terveysjärjestö (WHO) sekä Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC). 

PANDEM-2 -hankkeeseen osallistuu THL:ssä erityisesti Terveysturvaajat-osasto, joka vastaa infektio- ja ympäristöuhkien ehkäisemisestä, torjunnasta ja valvonnasta kansallisella tasolla. THL:lla on keskeinen rooli vallitsevan koronaviruspandemian torjumisessa, ja vahvaa kokemusta pandemianhallinnasta. THL johtaa lisäksi laajaa terveysturvallisuuteen liittyvää SHARP-EU-yhteistoimintahanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa EU:n varautumista vakaviin rajat ylittäviin terveysuhkiin sekä tukea kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) toimeenpanoa.

PANDEM-2 -hankkeen perustana on useista aikaisemmista EU-rahoitteisista projekteista saatu tietopohja (mm. alkuperäinen PANDEM, beAWARE, CARISMAND, DARWIN, SAYSO ja IN-PREP). 9,75 miljoonan euron PANDEM-2 -hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horizon 2020 -tutkimus- ja innovointiohjelmasta.

Lisätietoa

PANDEM-2 -hankesivu
(THL)

PANDEM-2 -verkkosivu (englanniksi)

PANDEM-2 Twitterissä 

PANDEM-2 LinkedInissä 

Anna Katz
projektipäällikkö, THL
[email protected]

Liina Voutilainen
erikoistutkija, THL
[email protected]
 

Infektiotaudit ja rokotukset Pääsivusto pääuutinen - thlfi