Uusi suositus ohjaa työterveys- ja perusterveydenhuollon ammattilaisia kognitiivisen toimintakyvyn arvioinnissa
Toimintakyvyn arviointia tukeva suositus on uudistettu. Suosituksessa keskitytään työikäisten kognitiivisen toimintakyvyn arviointiin. Päivitetyssä suosituksessa käydään läpi kognitiivisen eli tiedonkäsittelyn eri toimintojen arviointia ja niihin vaikuttavien tilojen tunnistamista. Keskeisiä arvioitavia toimintoja työikäisillä ovat tarkkaavuus, toiminnanohjaus, muistitoiminnot sekä kielelliset ja visuaaliset toiminnot.
Työikäisten kokemat tiedonkäsittelyn oireet ovat yleisiä ja ne liittyvät usein työelämän ja yhteiskunnan kohonneisiin kognitiivisiin vaatimuksiin. Lisäksi oireiden taustalla on usein monenlaisia kuormitustekijöitä, kuten unihäiriöitä, uupumustiloja tai mielialatekijöitä. Suosituksessa käydään läpi keskeiset kognitiivisia oireita aiheuttavat syytekijät unohtamatta vakavampia neurologisia ja psykiatrisia syitä.
Kognitiivisen toimintakyvyn heikentymät olisi aina tärkeätä tunnistaa ajoissa, jotta työkykyä tukevat hoito- ja kuntoutustoimet voidaan kohdentaa ja ajoittaa oikein. Suositukseen on koottu kattavasti keskeisimmät kognitiivisen toimintakyvyn arviointimenetelmät, joita työterveys- ja perusterveydenhuollon ammattilaiset voivat käyttää työssään. Lisäksi suosituksessa kuvataan tilanteita, joissa tarkemmat neuropsykologiset tutkimukset ovat tarpeen.
”Nyky-yhteiskunta kuormittaa usein voimakkaastikin työikäisten erilaisia tiedonkäsittelyn osa-alueita. Työkyvyn ylläpitämisessä kognitiivisen toimintakyvyn muutokset ja työntekijän tuntemukset on syytä ottaa vakavasti ja tutkia ne huolellisesti. Halusimme koostaa terveydenhuollon ammattilaisille tiiviin ja helposti lähestyttävän tietopaketin kognitiivisen toimintakyvyn arvioinnista”, toteaa suositusta valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, neuropsykologian erikoispsykologi Teemu Paajanen Työterveyslaitoksesta.
Suosituksen laatinut työryhmä on toiminut Työikäisten toimintakyky -asiantuntijaryhmän osana kansallisessa Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin asiantuntijaverkostossa (TOIMIA). TOIMIA-verkostossa on ollut mukana noin 60 eri organisaatiota. Sen toimintaa koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vuoden 2024 loppuun saakka.
Työikäisten kognitiivisen toimintakyvyn hyvä arviointikäytäntö (pdf, Julkari.fi)
Työikäisten kognitiivisen toimintakyvyn hyvä arviointikäytäntö (terveysportti.fi)
Lisätietoja
Teemu Paajanen
neuropsykologian erikoispsykologi, PsT
suositustyöryhmän puheenjohtaja
Työterveyslaitos
puh. 043 825 0389
[email protected]
Heli Valkeinen
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 7137
[email protected]
THL:n uutinen TOIMIA-verkoston koordinaation päättymisestä 18.12.2024:
TOIMIA-verkoston ja PROMIS-keskuksen toiminta THL:ssä päättyvät vuoden 2024 lopussa