Uusi verkkokoulutus auttaa ammattilaista kohtaamaan väkivaltaa kokeneen lapsen

Julkaisuajankohta 22.5.2024 9.25
Uutinen

Uusi verkkokoulutus tukee somaattisen terveydenhuollon ammattilaisia kohtaamaan lapsen, johon on kohdistunut tai johon epäillään kohdistuneen väkivaltaa.

Verkkokoulutuksen avulla ammattilaiset oppivat, missä tilanteissa lapseen kohdistuvaa väkivaltaa tulisi epäillä ja miten näissä tilanteissa tulee toimia. Koulutus sopii erityisesti somatiikan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään lapsia – muun muassa lääkäreille, sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille.

”Jokainen lapsia työssään tapaava terveydenhuollon ammattilainen voi kohdata lapsen, johon on kohdistunut väkivaltaa tai johon epäillään kohdistuneen väkivaltaa. Ammattilaisen tulisi tunnistaa tilanteet ja osata toimia niissä oikein”, toteaa lastentautien erikoislääkäri Eeva Nikkola HUSin Barnahus-tiimistä.

Verkkokoulutus on julkaistu Barnahus-hankkeessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) aluetyöryhmän yhteistyössä. Barnahus-hankkeessa tehostetaan lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen selvitysprosesseja sekä väkivaltaa kokeneiden lasten tukea ja hoitoa.

Verkkokoulutus antaa eväitä esimerkiksi viranomaisilmoituksen tekemiseen lastensuojelulle ja poliisille

Verkkokoulutus koostuu 22:sta lyhyestä koulutusvideosta, joissa asiantuntijat antavat tiiviisti mutta kattavasti tietoa esimerkiksi lapsen kohtaamiseen ja tutkimiseen, lausunnon laatimiseen sekä viranomaisilmoitusten tekemiseen lastensuojelulle ja poliisille. Lisäksi videoilla kuvataan eri viranomaisten tehtäviä ja työnjakoa, kun väkivaltaepäilyä selvitetään. Videoilla esiintyvät asiantuntijat ovat muun muassa HUSin lääkäreitä ja psykologeja.

Koulutus on hyvä katsoa ensin läpi kokonaisuutena, mutta videot toimivat myös yksittäin. Niitä voi käyttää apuna asioiden kertaamiseen esimerkiksi päivystystilanteissa tai kun valmistautuu kohtaamaan lapsen, johon epäillään kohdistuneen väkivaltaa.

"Toivomme, että koulutusta hyödynnetään mahdollisimman laajasti ympäri Suomen. On tärkeää, että koulutuksen käyminen ei jää vain yksittäisen asiantuntijan vastuulle, vaan se otetaan osaksi hyvinvointialueiden rakenteita. Se sopii esimerkiksi erinomaisesti osaksi terveydenhuollon pakollisia opintoja. Koulutus ollaan jo ottamassa pakolliseksi osaksi lasten hammashoidon erikoistumiskoulutusta Uudessa lastensairaalassa ", kertoo Barnahus-hankkeen johtava asiantuntija Sini Stolt THL:stä.

Verkkokoulutus on maksuton ja sen suorittaminen vaatii rekisteröitymisen THL:n verkkokoulualustalle. Suorittamiseen kuluu aikaa noin kaksi tuntia. Yksittäisten koulutusvideoiden kesto on 2–12 minuuttia.

Rekisteröidy THL:n verkkokoulualustalle ja suorita koulutus:

Rekisteröityminen tai kirjautuminen koulutukseen (thl.fi)

Lisätietoa:

Lapsiin kohdistuva väkivalta – miten tunnistaa, miten toimia? (barnahus.fi)

Barnahus-koulutusvideot terveydenhuollon ammattilaisille (youtube.com)

Sini Stolt
johtava asiantuntija, THL 
[email protected] 

Eeva Nikkola
lastentautien erikoislääkäri, HUS 
[email protected] 

Lapset, nuoret ja perheet Väkivalta Väkivalta lastensuojelu